GOSPODARSTWO AGROTURYSTYCZNE „WOJCIECHÓWKA”

GOSPODARSTWO AGROTURYSTYCZNE „WOJCIECHÓWKA”

Gospodarstwo Agroturystyczne „Wojciechówka” Beata i Wojciech Walkowiak

„Wojciechówka” to gospodarstwo z tradycjami, przekazywane w rodzinie kolejnym pokoleniom. Rozciąga się na powierzchni 28 ha (w tym 8 ha lasu). Stąd wywodzi się słynny szparag pakosławski. W ogóle głównym profilem produkcji są szparagi kiszone. Proces ich kiszenia, z zachowaniem starych receptur, jest podobny do kiszenia ogórków: dodaje się m.in. liście czarnej porzeczki (bogate w witaminę C) i liście dębowe (służące zachowaniu jędrności). Szparagi doskonale komponują się m.in. ze zrazami wieprzowymi, czy są świetnym dodatkiem do piwa. W 2009 r. za owe szparagi kiszone przyznano I nagrodę w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Gości, szczególnie rodziny z dziećmi, witają domowe zwierzęta: bażanty, króliki oraz kurki zielononóżki.

Członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska od 2010 roku.

 

„Wojciechowka” is a farm with traditions that are passed within the family onto next generations. It stretches on an area of 28 hectares (including 8 hectares of forest). That is where the famous Pakoslaw asparagus comes from. All in all, the production focuses on pickled asparagus. The process of their picking, while preserving old recipes, is similar to cucumber picking: blackcurrant (rich in vitamin C) and oak leaves (for preserving firmness) are added. Asparagus blends perfectly with pork loins, among other products, and it tastes great with beer. In 2009, for these pickled asparagus, the farm was awarded the first prize in the „Our Culinary Heritage - Regional Flavors” contest. On arrival, our guests, especially families with children, are welcome by home pets: pheasants, rabbits and green-leg hens.

 

KONTAKT

Gospodarstwo Agroturystyczne „Wojciechówka”

Beata i Wojciech Walkowiak

ul. 40-lecia 5

63-920 Pakosław

powiat rawicki

+ 48 65 54 78 256

+48 660 273 944

beatawojtekw@interia.pl

www.wojciechówka.pl