EKO PRZETWÓRSTWO PŁODÓW ROLNYCH „NATURPLON”

EKO PRZETWÓRSTWO PŁODÓW ROLNYCH „NATURPLON”

Eko Przetwórstwo Płodów Rolnych „NATURPLON” Rafał Dendek

Rodzinne gospodarstwo wielopokoleniowe położone jest wśród lasów, we wsi na skraju Pojezierza Wałecko-Drawskiego. Pierwszy certyfikat Stowarzyszenia Ekoland otrzymało w 1991 r., co czyni właścicieli pionierami ekoupraw w Polsce (uprawiane są tu m.in. gryka i orkisz). Gospodarstwo ma samodzielną przetwórnię owocowo-warzywną oraz tradycyjny młyn żarnowy, w którym mielone są zboża z własnych upraw. W ofercie Naturplonu znajdują się warzywa i owoce, a także przetwory z nich wykonane, zboża i mąki (również przetwory zbożowe) oraz miody. Smakołykiem są jajka od kur zielononóżek.

Członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska od 2015 roku.

This multi-generational farm is located among forests in a village on the edge of the Walecko-Drawskie Lakeland. It obtained the first certification of the Ekoland Association in 1991, which makes its owners the pioneers of ecological farming in Poland (they grow here buckwheat and spelt). The farm has an independent fruit and vegetable processing plant and a traditional grinding mill where grain from the farm’s own crops is milled. Naturplon offer includes vegetables and fruits, as well as products processed by them, cereals and flour (also cereal products) and honey. Eggs from local green leg hens are delicious.

 

KONTAKT

Eko Przetwórstwo Płodów Rolnych „NATURPLON” Rafał Dendek

Anielin 3

64-965 Okonek

powiat złotowski

 +48 603 473 134

 rafaldendek@wp.pl

www.naturplondendek.pl