ZAGRODA NA ZADUPIU

ZAGRODA NA ZADUPIU

GOSPODARSTWO AGROTURYSTYCZNE ZAGRODA NA ZADUPIU

Zagroda na Zadupiu słynie m.in. z tego, że gościom serwowany jest naturalny chleb, powstający w tradycyjnym piecu chlebowym opalanym drewnem. Chleb ten wypiekany jest na naturalnym zakwasie. W procesie przygotowywania ciasta nie stosuje się żadnych półproduktów czy polepszaczy – używana w produkcji mąka pszenna i żytnia sprowadzana jest z młyna z Nowego Tomyśla. Zagroda na Zadupiu należy do Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych. Prowadzone są m.in. warsztaty wypieku chleba dla szkół, przedszkoli i innych grup zorganizowanych. W gospodarstwie zgromadzono także wiele sprzętów i maszyn z ubiegłych stuleci.

Członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska od 2014 roku.

Zagroda na Zadupiu, among other things, is famous because of the fact that guests are served with natural bread made in a traditional bread oven. This bread is baked using natural sourdough. In the process of preparing dough no raw products or improvers are used – wheat and rye flour are imported from a mill in Nowy Tomysl. Zagroda na Zadupiu belongs to the National Network of Educational Sites. There are carried out bread making workshops for schools, kindergartens and other organized groups. On the farm there are also gathered different types of equipment and machines from the last century.

 

KONTAKT

Gospodarstwo Agroturystyczne Zagroda Na Zadupiu

Sycyn 4

64-606 Popówko

powiat obornicki

 +48 605 139 775

 sycyn4@wp.pl