RATUSZOVA

RATUSZOVA

Restauracja RATUSZOVA

Kamieniczka, w której mieści się Ratuszova, ma za sobą barwną, 700-letnią historię (gościł w niej m.in. król Jan Kazimierz). Sama restauracja umiejętnie wpisuje się w tę opowieść, specjalizując się w tradycyjnej kuchni polskiej. Na szczególną uwagę zasługują dania typowe dla Wielkopolski: czernina z ręcznie robionym makaronem, kaczka pieczona z jabłkami, pierogi, deska serów kozich, kociołek leśnych skrzatów. Warto też spróbować specjałów z dziczyzny. W restauracji wykorzystywane są surowce najwyższej jakości, pochodzące od producentów regionalnych, m.in. sery kozie i mięso ze świni złotnickiej.

Członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska od 2013 roku.

The tenement house where the Ratuszova is housed, has a rich 700-year history (among other guests, the King Jan Kazimierz visited this place). The restaurant itself fits into this tale, specializing in traditional Polish cuisine. Among typical Wielkopolska dishes one can find here black soup with hand-made noodles, roasted duck with apples, dumplings, board of goat cheese, wild boletus mushrooms. It is also worth to try venison specialties. The restaurant prepares its dishes of top quality raw materials delivered from regional producers, like goat cheese, Zlotnicka pig meat.

 

KONTAKT

Restauracja RATUSZOVA

Stary Rynek 55

61-772 Poznań

+48 61 85 10 513

+48 506 079 185

info@ratuszowa.pl

www.ratuszova.pl