Perły 2016 wręczone!

Finał ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbył się dzisiaj na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.

Konkurs organizowany jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Najwyższe wyróżnienia w postaci PEREŁ za produkt lokalny oraz danie regionalne zostały wręczone wielkopolskim przetwórcom przez Wicemarszałka Krzysztofa Grabowskiego.

 

Kapituła XVI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” przyznała „PERŁY 2016” producentom z Wielkopolski za następujące produkty:

• szamotulską konfiturę czereśniową – otrzymała pani Beata Maria Peksa z Przyborowa gm. Szamotuły,
• olej z czarnuszki – SEMCO SGNiP Krystyna Just ze Śmiłowa gm. Szamotuły,
• parzybrodę oraz udko gęsie z szarymi kluskami i kapustą zasmażaną – Restauracja TASTE_it w hotelu HOT_elarnia, Puszczykowo.