Wręczenie certyfikatów

We wtorek 11 lipca 2017 r. w poznańskiej restauracji Delicja odbyło się uroczyste wręczenie certyfikatów Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Z rąk wicemarszałka Krzysztofa Grabowskiego certyfikaty odebrało sześć podmiotów reprezentujących wielkopolską branżę spożywczą.

Nowi członkowie Sieci to: Frankfood sp. z o.o. – producent naturalnych, mętnych soków
z Obornik;  Gospodarstwo Pasieczne Bednarek "Notecki Miód"  z Kuźnicy Czarnkowskiej w gminie Czarnków, Gospodarstwo Rolno – Warzywne Szymon Bednarek z Nowych Obrzysk w gminie Kościan, specjalizujące się w produkcji kiszonych warzyw; Restauracja Hyćka działająca od 2014 r. na poznańskiej Śródce; a także Gospodarstwo Agroturystyczne Pałac Popowo Stare oraz Dom Restauracyjny Pałacowa Spiżarnia Pałacu Popowo Stare z Poznania. Dodatkowo certyfikat wręczono firmie Smak Tradycji, która została włączona do sieci w ubiegłym roku. Firma Smak Tradycji, zajmująca się  produkcją wyrobów mięsnych w słoikach, ma swoją siedzibę w Ujazdowie
w gminie Włoszakowice. W chwili obecnej Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska liczy już 124 członków.

- Członkostwo w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska to szansa na szeroką promocję. Regularnie zapraszamy członków Sieci do udziału w targach spożywczych odbywających się w kraju
i za granicą. Jedną z ważniejszych imprez o tym charakterze są poznańskie Targi Smaki Regionów organizowane przez  Samorząd Województwa Wielkopolskiego. Ten rok jest szczególny, ponieważ Wielkopolska będzie gospodarzem Europejskiego Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Od 22 do 26 września będziemy gościć w naszym regionie członków Sieci z całej Europy, którzy wezmą także udział w odbywających się równolegle Targach Smaki Regionów 2017
– powiedział wicemarszałek Krzysztof Grabowski.

Województwo Wielkopolskie od 2008 roku jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (European Network of Regional Culinary Heritage), zrzeszającej 45 regionów europejskich z takich krajów jak : Szwecja, Dania, Norwegia, Niemcy, Litwa, Łotwa, Białoruś, Ukraina, Szkocja, Chorwacja, Turcja oraz dziesięciu z Polski. Wszystkie regionalne Sieci składają się na Europejską Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, której głównym celem jest promocja regionalnej żywności opartej na lokalnych  i tradycyjnych produktach. Członkowie Sieci gwarantują, że produkty pochodzą z danego regionu, a tradycje kulinarne
i umiejętności są powodem do dumy. Pojęcie kulinarnego dziedzictwa sprowadza się do wspólnego logo, ustalonych kryteriów uczestnictwa dla przedsiębiorstw, wspólnego marketingu i działań na szczeblu regionalnym i europejskim.