Wielkopolska na Targach Smaki Regionów

Wielkopolska na Targach Smaki Regionów

Niemal równolegle do Europejskiego Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego odbywają się w Poznaniu Targi Smaki Regionów, podczas których prezentują się wszystkie polskie województwa, a najsilniej z nich Wielkopolska.

- Jednocześnie na Targach Poznańskich trwają Targi "Smaki Regionów", podczas których Wielkopolska po raz kolejny promuje się mocno, w tym roku na 350m2 stoisku. Na stoisku wystawia się 43 producentów, w tym 38 to członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego – mówi wicemarszałek Krzysztof Grabowski. – Na targach są również przedstawiciele pięciu regionów zagranicznych, które należą do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, m.in. Region Sibu z Rumunii oraz Północnej Mołdawii.

Wielki wkład Wielkopolski w promocję Sieci Dziedzictwa Kulinarnego podkreślił Niclas Fjellström Europejski Koordynator Sieci Dziedzictwa Kulinarnego – Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego znakomicie działa jeśli chodzi o promocję Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Dla naszej sieci z jednej strony jest istotne to, aby pokazywać nowe idee, nowe pomysły, a z drugiej strony aby sięgać do tradycji. Dlatego też bardzo się cieszymy z tego powodu, że ta impreza jest połączona ze Smakami Regionów, ponieważ właśnie tam jest pokazane bogactwo silnej polskiej tradycji.

Wielkopolska jest jednym z najbardziej prężnych regionów jeśli chodzi o tematykę Dziedzictwa Kulinarnego. – Obecnie zrzesza już 124 członków. Kiedy dowiedzieliśmy się, że będziemy organizatorami Europejskiego Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, chcieliśmy wyróżnić naszych członków Wielkopolskiej Sieci – mówi Mateusz Sieradzki Koordynator Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Dlatego oprócz stoisk na Targach "Smaki Regionów" zostały także zorganizowane wizyty studyjne u poszczególnych członków Sieci. Delegacja z Europejskiej struktury Sieci Dziedzictwa Kulinarnego z Niclasem Fjellströmem na czele odwiedziła między innymi firmę produkującą Kaliskie Andruty, Domowe Soki oraz Dwór Chotów.