Województwo Wielkopolskie na Targach Smaki Regionów!

Samorząd Województwa Wielkopolskiego jest organizatorem stoiska Wielkopolski na targach Smaki Regionów. W tym roku Smaki Regionów odbędą się w dniach 29 września - 1 października br. na terenie pawilonu 3A. W tym roku będzie można poznać kuchnie 14 Reginów naszego kraju.

Samorząd Województwa Wielkopolskiego, jak co roku, zaprasza na swoje stoisko podczas Targów SMAKI REGIONÓW. Tegoroczna edycja jednego z najsmaczniejszych  wydarzeń kulinarnych w Poznaniu odbędzie się w dniach 28 – 30 września 2019 roku, w pawilonie 3A na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.

Stoisko, które zaprezentuje Samorząd Województwa Wielkopolskiego, będzie największe na targach - zajmie 350 m2. Wystawi się na nim przeszło trzydziestu lokalnych producentów, przetwórców i restauratorów – członków zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, jak i goście z regionów współpracujących z naszym województwem -
z Mołdawii i Chorwacji
– podkreśla Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego.

Wszyscy amatorzy żywności opartej na lokalnych i tradycyjnych recepturach będą mogli spróbować m.in. wędliny, sery – smażone, kozie czy dojrzewające, miody, wyroby piekarnicze i cukiernicze, przetwory owocowo-warzywne z ekologicznych gospodarstw czy oleje tłoczone na zimno.

 

Jednym z wydarzeń, które odbędzie się na stoisku Wielkopolski, a związane jest
z dziedzictwem kulinarnym, będzie wręczenie certyfikatów nowym członkom Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Lista podmiotów promujących żywność wysokiej jakości w naszym regionie powiększy się o kolejne  restauracje oraz producentów wędlin, wina, piwa, miodów, serów czy okowity z owoców. Początek uroczystości: sobota,
godz. 12:00 – scena główna.

 

Tegoroczna edycja targów Smaki Regionów będzie kusić zapachem i smakiem także dzięki scenie kulinarnej. Gościem specjalnym wydarzenia będzie Laurenti Zediu, kucharz pochodzący z Bałkanów, który – jak sam o sobie mówi – gotuje z pasji do jedzenia i do dzielenia się z ludźmi pozytywną energią. Szerszej publiczności dał poznać się dzięki udziałowi w VII edycji programu MasterChef, gdzie zajął 2 miejsce. Podczas pokazów kulinarnych, które odbędą się w sobotę i w niedzielę zaprezentuje dania kuchni rumuńskiej
i mołdawskiej z wykorzystaniem regionalnych produktów pochodzących z Wielkopolski.

 

Na stoisku Wielkopolski obecny będzie również Mateusz Gessler - kucharz, restaurator, miłośnik dobrego jedzenia, juror programu telewizyjnego TVN MasterChef Junior, który wystąpi jako ambasador produktów Spółdzielni Mleczarskiej Udziałowców w Strzałkowie.
Na scenie kulinarnej nie zabraknie też szefów kuchni z lokalnych restauracji, którzy będą przygotowywać dania w oparciu o produkty regionalne i tradycyjne.


Targom Smaki Regionów będą również towarzyszyć wydarzenia takie, jak:

  • Wręczenie „Medalu Targów SMAKI REGIONÓW”

Celem konkursu o Medal Targów Smaki Regionów jest wyłonienie najlepszych produktów żywności naturalnej i tradycyjnej, zgłoszonych jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania Targów. Wręczenie nagród odbędzie się 29 września,
o godz. 12:00 na scenie głównej w pawilonie 3A podczas oficjalnego otwarcia targów.

  • Finał ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Finał ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Podsumowanie odbędzie się w 30 września br. (niedziela) o godz. 13.00 w pawilonie 11 (Iglica) na terenie MTP w Poznaniu. Najwyższe wyróżnienia w postaci tzw. PEREŁ za produkt lokalny oraz danie regionalne zostaną wręczone również przetwórcom z Wielkopolski. W tym czasie zostanie wręczony także ,,Klucz do Spiżarni”. Wzorem lat ubiegłych, Kapituła Krajowa wybierze laureatów „Klucza do Polskiej Spiżarni”, przyznawanego osobom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych.