VII Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska

VII Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska

Warsztaty kulinarne dotyczące „zapomnianych smaków kuchni wielkopolskiej” czy pokazy kulinarne prowadzone przez szefów kuchni z regionalnych restauracji – to tylko niektóre z atrakcji zakończonego w ubiegłym tygodniu VII Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Było smacznie, aromatycznie i regionalnie – po prostu pysznie!

Już po raz siódmy członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska mieli okazję spotkać się podczas Forum, żeby wspólnie porozmawiać i wymienić się doświadczeniami na temat działalności Sieci. Tegoroczna edycja odbyła się w dniach 5 – 6 września 2019 r. w Pałacu Wąsowo i Folwarku Wąsowo.

Oficjalnego otwarcia Forum dokonał Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego, który podkreślił istotę corocznych spotkań, wręczył również certyfikaty nowym członkom Sieci, którymi zostali:

  • Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe 'IGLAK' Ewa Lewandowska
  • To Nie Piekarnia - Działalność Gospodarcza Maria Bany SZADEBERG
  • Aleksandra Korytowska „ALMAR” Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe, Restauracja Oberża Pod Dzwonkiem

Podczas wydarzenia, oprócz prezentacji nt. aktualnego stanu Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska oraz zasad projektu Baltic Sea Food, odbyły się warsztaty kulinarne, które poprowadził gość specjalny Forum – Mikołaj Rey - finalista pierwszej edycji programu kulinarnego MasterChef wraz z szefem kuchni w Restauracji Olenderskie Smaki Pawłem Ludkiem. Goście mieli okazję posłuchać o zapomnianych smakach kuchni wielkopolskiej, ale również posmakować przygotowanej przez nich jagnięciny, gęsiny i parzybrody.

Druga część Forum miała miejsce w Folwarku Wąsowo, gdzie odbyły się pokazy kulinarne prowadzone przez Łukasza Konika, szefa kuchni i propagatora produktów regionalnych, przy wsparciu - Andrzeja Gołąbka, szefa kuchni w restauracji Republika Róż w Poznaniu oraz Sebastiana Cichego, szefa kuchni w Restauracji Nowosopocka. Kucharze, bazując na produktach pochodzących od producentów zrzeszonych w SDKW, przygotowali m.in. pyry z gzikiem oraz chłodnik.