RESTAURACJA WIELSPIN

RESTAURACJA WIELSPIN

RESTAURACJA WIELSPIN

Oferowane w restauracji potrawy mają regionalne korzenie oraz składają się z naturalnych produktów. Barszcz gotowany jest na samodzielnie przygotowanym zakwasie z buraków i kościach wołowych z dodatkiem śliwek suszonych dymem. Nie zawiera dodatków takich jak cukier czy ocet. Słodycz pochodzi z pieczonych buraków. Żurek przygotowywany jest z kiełbasy białej i boczku  z masarni Nowicki Naturalnie i samodzielnie zrobionego zakwasu. Zupa borowikowa gotowana jest według rodzinnego przepisu. Do czerniny używa się krwi kaczej, podrobów i kości gęsich. Owoce pochodzą z polskich sadów. Zupa podawana jest z szarymi kluchami. Kotlet schabowy  z kością pochodzi od polskich producentów. Smażony jest na smalcu wytapianym ze słoniny od firmy Nowicki Naturalnie. Kapusta kiszona podawana z kotletem pochodzi wyłącznie z firmy Wiórek. Kaczka podawana jest z samodzielnie zrobionymi pyzami oraz kapustą kiszoną. Kapusta podawana do kaczki nie zawiera dodatku cukru ani octu. Dodawane są do niej wiśnie i suszona żurawina. Do przygotowania sałatki z białym serem i miodowym dresingiem używa się sera z mleczarni Jana oraz miodu z Gospodarstwa Pasiecznego Kociemba. Do smażonego sandacza używa się octu jabłkowego. Podaje się go z olejem rydzowym z Olejarni Krzysztof Gałkowski z Grodziska Wielkopolskiego.

Członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska od 2020 r.

Certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski został przyznany na następujące dania:

  • barszcz na naturalnym zakwasie i pieczonych burakach,
  • żurek,
  • zupa borowikowa,
  • czernina wielkopolska (sezonowo),
  • tradycyjny kotlet schabowy,
  • kaczka pieczona,
  • sałatka z białym serem i miodowym dresingiem,
  • smażony sandacz w sosie.

 

KONTAKT

RESTAURACJA WIELSPIN

ul. Wysoka 8

62-040 Puszczykowo

powiat poznański

 +48 61 813 30 72

 rezerwacja@wielspin.pl

 www.wielspin.pl