STARA PASIEKA

STARA PASIEKA

STARA PASIEKA

Stara Pasieka to ponad stuletnia tradycja hodowli pszczół i produkcji miodu trwająca nieprzerwanie od 1898 roku, pięć pokoleń wielkopolskiej rodziny. Jednym z produkowanych w Starej Pasiece miodów jest miód akacjowy. Powstaje z kwiatów robinii akacjowej. Wzmacnia układ krążenia, oczyszcza wątrobę i wspomaga detoksykację, działa uspokajająco i moczopędnie oraz bakteriobójczo, zawiera flawonoidy. Wygląd na początku w postaci płynnej, z czasem bardzo powoli, ulega krystalizacji. Barwa jest bardzo jasna, jasnosłomkowa. Po krystalizacji najczęściej biała albo jasnożółta. Smak jest słodki, delikatny z charakterystycznym, intensywnym zapachem kwiatów robinii. Zalecany przy zaburzeniach trawienia, schorzeniach żołądka i jelit, choroby nerek i dróg moczowych. Właściciele organizują wykłady i warsztaty, podczas których można poprzez zmysł smaku, zapachu, dotyku, wzroku, słuchu poszerzyć wiedzę w zakresie życia pszczół oraz produktów pochodzenia pszczelego i ich wpływ na zdrowie człowieka.

Członek Sieci Dziedzictwa Kulinanrego Wielkopolska od 2020 r.

Certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski przyznaje się na:

  • miód rzepakowy,
  • miód akacjowy,
  • miód mniszkowy,
  • miód wielokwiatowy,
  • miód lipowy,
  • miód chabrowy,
  • miód gryczany,
  • miód nektarowo-spadziowy,
  • pyłek z miodem,
  • propolis z miodem,
  • pyłek kwiatowy, 
  • propolis.

 

KONTAKT

STARA PASIEKA

Filip Andrzejewski

Mościejewo 6

64-420 Kwilcz

powiat międzychodzki

tel. 728 458 166

e-mail: starapasieka@gmail.com