Pasieka „Bartnik Wielkopolska.pl” Tomasz Szeląg
Pasieka składa się z ponad 60 rodzin pszczelich i zlokalizowana jest w trzech miejscach, z dala od cywilizacji: przy lasach w Brzostowie, na terenach dziko rozciągających się łąk w Łuszczanowie i na obszarze występowania robinii akacjowych w Chwałkowie Kościelnym. Miód pobierany jest dawną metodą przez dwie miodarki 3-ramkowe i sączony przez grube sito, po czym ulega naturalnej krystalizacji. Miód jest rozlewany do słoików bez obróbki termicznej. Specjalnością gospodarstwa są miody odmianowe: rzepakowy, akacjowy, lipowy, faceliowy, gryczany oraz malinowy i inne.
Członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska od 2013 roku.
This apiary consists of more than 60 bee colonies and is located in three places, away from the civilization: near the forests of Brzostowo, on the meadows stretching in the wilderness in Luszczanow and on the area with acacia robins in Chwalkow Koscielny. Honey is obtained using the traditional method by two 3-frame honey extractors and filtered through a thick sieve, after which it crystallizes naturally. Honey is poured into jars without heat treatment. The farm specializes in producing single flower honeys: rapeseed, acacia, lime, facelite, buckwheat, raspberry and other types.
KONTAKT
Pasieka „Bartnik Wielkopolska.pl” Tomasz Szeląg
Brzostów 2
63-233 Jaraczewo
powiat jarociński
+48 535 362 120