Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Damian Nowak Zębowo
Tradycja wypieku chleba żytniego znana jest w tej piekarniczej familii od wielu pokoleń. Narodziła się w Zębowie i tu jest kontynuowana. Chleb żytni wielkopolski przyrządza się wyłącznie z mąki żytniej, na zakwasie, według niezmiennej od dziesiątków lat receptury. Do wypieku wykorzystywany jest nadal specjalny, dawny piec chlebowy, pochodzący jeszcze z czasów sprzed II wojny światowej. Chleb żytni wielkopolski został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W gospodarstwie wypiekane są także smaczne chleby: chleb orkiszowy, chleb na korbolu oraz chleb żytni razowy.
Członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska od 2011 roku.
In this family of bakers, the tradition of baking rye bread has been known for many generations. It began in Zebow and it is continued here. Rye bread of the Wielkopolska region is prepared exclusively from rye flour, using sourdough, according to the recipe that has not changed for dozens of years. For baking it is still used a special old bread oven, which dates back to the Times before the II World War. Wielkopolska-style rye bread was included on the List of Traditional Products, prepared by the Minister of Agriculture and Rural Development. Other delicious breads are baked on the farm, as well: spelled bread, cranberry bread and rye whole-meal bread.
KONTAKT
Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Damian Nowak Zębowo
ul. Parkowa 12
64-310 Lwówek
powiat nowotomyski
+48 668 302 496