EKOLOGICZNE GOSPODARSTWO ROLNE DAMIAN NOWAK ZĘBOWO

Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Damian Nowak Zębowo

Tradycja wypieku chleba żytniego znana jest w tej piekarniczej familii od wielu pokoleń. Narodziła się w Zębowie i tu jest kontynuowana. Chleb żytni wielkopolski przyrządza się wyłącznie z mąki żytniej, na zakwasie, według niezmiennej od dziesiątków lat receptury. Do wypieku wykorzystywany jest nadal specjalny, dawny piec chlebowy, pochodzący jeszcze z czasów sprzed II wojny światowej. Chleb żytni wielkopolski został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W gospodarstwie wypiekane są także smaczne chleby: chleb orkiszowy, chleb na korbolu oraz chleb żytni razowy.

Członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska od 2011 roku.

In this family of bakers, the tradition of baking rye bread has been known for many generations. It began in Zebow and it is continued here. Rye bread of the Wielkopolska region is prepared exclusively from rye flour, using sourdough, according to the recipe that has not changed for dozens of years. For baking it is still used a special old bread oven, which dates back to the Times before the II World War. Wielkopolska-style rye bread was included on the List of Traditional Products, prepared by the Minister of Agriculture and Rural Development. Other delicious breads are baked on the farm, as well: spelled bread, cranberry bread and rye whole-meal bread.

 

KONTAKT

Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Damian Nowak Zębowo

ul. Parkowa 12

64-310 Lwówek

powiat nowotomyski

+48 668 302 496

damian_nowak81@wp.pl

piekarniawiejska@onet.pl

www.piekarniawiejskawzebowie.pl

TO NIE PIEKARNIA

TO NIE PIEKARNIA Właściciel i pomysłodawca firmy od przeszło trzydziestu lat zajmuje się wypiekami z polskiej, domowej piekarni. Zbiera stare, zapomniane przepisy, adaptuje do współczesnych warunków i wypieka w domowych warunkach. Tworzy i zbiera także własne przepisy...

PHU IGLAK, EWA LEWANDOWSKA

PRZEDSIĘBIORSTWO HANDLOWO-USŁUGOWE IGLAK, EWA LEWANDOWSKA Cukiernio-Piekarnia Iglak to firma rodzinna, która od 4 lat zajmuje się wypiekiem jedynego w Pile ekologicznego pieczywa oraz domowych ciast bazujących tylko na naturalnych składnikach. Od samego początku...

AGA BAGIETKA

AGA BAGIETKA Niewielka, przydomowa piekarnia znajduje się w Więckowicach, nieopodal Poznania. Jej twórcy są zaprzysięgłymi zwolennikami ekologii. Jako pasjonaci zdrowego żywienia, sami dbają o jakość jedzenia. Po wielu staraniach i efektywnej pracy udało się uzyskać...

CHLEB Z KOMOROWA

Chleb z Komorowa - Aleksandra Brylewska Błoch Cieszący się wielkim uznaniem wśród konsumentów, chleb z Komorowa przygotowywany jest według przepisów, które przekazuje się w rodzinie z pokolenia na pokolenie (tradycja sięga XIX w.). Receptura i sposób wyrabiania ciasta...

PIEKARNIA JUNIKOWSKA CZESŁAW JURGIEL

PIEKARNIA JUNIKOWSKA CZESŁAW JURGIEL Piekarnia, o niezwykle barwnej historii rodzinnej, powstała w 1937 r. i do dziś chleb wypiekany jest w piecu postawionym ponad 70 lat temu. Aktualnie oferowane są trzy podstawowe, tradycyjne gatunki pieczywa: żytnio-pszenne, razowe...

PIEKARNIA KUCZ

PIEKARNIA KUCZ Rodzinna piekarnia istnieje od 1920 r. i stosuje wyłącznie ręczne metody obróbki ciasta. Chleby wyrastają na deskach, bez koszyczków. Wszystkie są wypiekane na naturalnym, 4-fazowym kwasie, zaś pieczywo żytnie nie zawiera drożdży. Nie stosuje się...

ZAKŁAD CUKIERNICZY – PRODUKCJA ANDRUTÓW KALISKICH

Zakład Cukierniczy Urszula Cicha-Kinowska – Producent Oryginalnych Andrutów Kaliskich Cukiernia produkuje słynne andruty kaliskie, które są polskim produktem zarejestrowanym od 2009 r. w Unii Europejskiej jako Chronione Oznaczenie Geograficzne, co potwierdza...

PIEKARNIA-CUKIERNIA „NATURA”

Piekarnia-Cukiernia „NATURA” Zbigniew Piskorski Firma od 10 lat zajmuje się wypiekiem pieczywa oraz produkcją m.in. tradycyjnych rogali świętomarcińskich. Certyfikowane rogale, koniecznie z nadzieniem z białego maku, są w Poznaniu i innych miejscach Wielkopolski...

PIEKARNIA „BUŁECZKA” MARIA WIELGOSZ

Piekarnia „Bułeczka” Maria Wielgosz Piekarnia rodzinna od pokoleń zajmuje się wypiekiem chleba, ale również wytwarzaniem żuru tradycyjnego wielkopolskiego („według receptury mojej babci” - jak zapewnia właścicielka firmy; zresztą to kobiety - prababcia, babcia i mama...

DOBRA PIEKARNIA

DOBRA PIEKARNIA Piekarnia ta oferuje wyłącznie zdrowe pieczywo na zakwasach: żytnim, orkiszowym. Zakwasy własnej produkcji są pieczołowicie pielęgnowane od wielu lat i stanowią o najwyższej jakości pieczywa. Chleby wypiekane są bez drożdży, barwników, polepszaczy i...