GOŚCINIEC GRYSZCZENIÓWKA
Gospodarstwo agroturystyczne wraz z małą restauracyjką, umiejscowione jest 15 km od Poznania, gdzie nie dochodzi już miejski zgiełk. W ciszy i spokoju oferuje pyszną, tradycyjną kuchnię wielkopolską. Specjalnością restauracji są pierogi z Wargowa, przyrządzane według niezmiennej receptury. Od 2010 roku istnieje też Przetwórnia, która zajmuje się manufakturą tradycyjnych przetworów owocowo-warzywnych takich jak: powidła, dżemy, syropy, soki, konfitury i dania gotowe. Przetwarzanie wyłącznie świeżych owoców i warzyw, zebranych w pełni sezonu, gwarantuje ich najwyższą jakość, najlepszy smak i aromat. W 2013 r. powidła z węgierek otrzymały certyfikat „Jakość Tradycja”, natomiast syrop z aronii certyfikat rolnictwa ekologicznego.
Członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska od 2009 roku.
„Gryszczeniowka” is a family company – a place full of atmosphere, suitable for resting away from the hustle and bustle (15 km from Poznan) and for tasty meals, at that same time, being a private processing plant with a long tradition. Social meetings and parties take place practically in the middle of the orchard. The place is known for delicious, homemade products of the Wielkopolska cuisine. The local specialty are popular dumplings from Wargowo, prepared according to the farm’s own old recipes, as well as pig meat products (at request). Since 2010, there is also a factory which produces short series of fruit and vegetable products – marmalades, jams, syrups, juices, nectars, jam, compotes, mousses and ready meals (e.g. white and red borscht). The company processes only fresh fruits and vegetables harvested in full season, guaranteeing their quality, taste and aroma. In 2013, its plum marmalade gained the „Quality Tradition” certification, while chokeberry syrup – the organic farming certification.
KONTAKT:
Gościniec Gryszczeniówka
Wargowo II nr 87
64-605 Wargowo
powiat obornicki
+ 48 61 29 72 067