Najlepsze produkty i potrawy z Wielkopolski walczyły o nominacje do Pereł 2022

16 lipca w Hali Widowiskowo- Sportowej w Kiszkowie w powiecie gnieźnieńskim odbył się finał wojewódzki XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizatorem konkursu był Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego przy współpracy z Wójtem Gminy Kiszkowo – Tadeuszem Bąkowskim.

Wydarzenie jak co roku obfitowało w konkursy i pokazy kulinarne, podczas których prezentowano produkty gotowe, takie jak: sery, pieczywo, miody, nalewki, wędliny, wyroby cukiernicze, jak również potrawy, które uczestnicy przygotowywali na miejscu.

Do tegorocznej edycji konkursu zgłoszono 56 produktów oraz 13 potraw, a prezentowały je Koła Gospodyń Wiejskich, lokalne manufaktury oraz firmy przetwórcze opierające produkcję na tradycyjnych metodach.

Komisja Konkursowa oceniająca produkty, której przewodniczyła Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego – Izabella Byszewska, przyznała: 11 nagród głównych, 8 wyróżnień oraz 8 rekomendacji do nominacji do przyznania nagrody Perły 2022.

Z kolei Komisja Konkursowa oceniająca potrawy pod przewodnictwem Pełnomocnika Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego – Grażyny Kurpińskiej, przyznała: 3 nagrody główne – odpowiednio I, II III miejsce oraz 1 rekomendację do nominacji do Perły 2022.

Wyróżnieni w obydwu konkursach otrzymali nagrody, które wręczyli: Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego – Krzysztof Grabowski wraz z Tadeuszem Bąkowskim – Wójtem Gminy Kiszkowo.

Ostateczne rozstrzygnięcie i przyznanie Pereł 2022 odbędzie się 25 września 2022 roku podczas ogólnopolskiego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

Muzycznym akcentem wydarzenia był występ kapeli folklorystycznej z Murowanej Gośliny.