Największa pyra wyrosła w Budach Liskowskich, najlepiej smakowały ziemniaczane kapuśniaki

61 potraw oraz 38 ziemniaków- gigantów  rywalizowało w konkursie kulinarnym na potrawę z pyry pn. „Pyra i kapustka to do pysznego dania przepustka” oraz na największą wielkopolską pyrę. Organizatorem II edycji konkursu był Samorząd Województwa Wielkopolskiego a nagrody i wyróżnienia wręczali Pan Krzysztof Grabowski- Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego oraz Pan Andrzej Pichet- Radny Sejmiku Województwa Wielkopolskiego.

Uczestnicy zmagań kulinarnych oraz posiadacze pyr wyhodowanych w Wielkopolsce spotkali się 8 października 2022 roku w Hali Sportowej w Szkole Podstawowej nr 2 im. Marii Dąbrowskiej w Ostrzeszowie. Oprócz prezentacji potraw z ziemniaków i kapusty, na scenie odbyło się oficjalne ważenie ziemniaków zgłoszonych do rywalizacji.

Finalistami w konkursie „Na największą wielkopolską pyrę” zostali:

I miejsce – Sołectwo Budy Liskowskie Drugie – Prętczyńska Monika – sołtys (waga 2,276 kg),

II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Bielawy (waga: 1,668 kg),

III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Skrzynkach (waga: 1,490 kg).

Z kolei zwycięzcami w konkursie „Na potrawę z pyry i kapusty” zostali:

I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Błażejewo za „Ziemniaczane kapuśniaki Babci Geni”,

II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Będziechowie za „Zupę krem z kapusty z czipsami z obierków ziemniaka i płatkami boczku z kotlecikami ziemniaczanymi nadziewanym grzybami z boczkiem”,

III miejsce – Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Bukowianki w Bukownicy za „Królewską pyrę z kapustą i żeberkiem,

10 wyróżnień przyznano:

– Kole Gospodyń Wiejskich w Potworowie „Potworowianki” za „Prażuchy ziemniaczane zawijane w kapuście”,

– Kole Gospodyń Wiejskich – Podkuźnica za „Pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym i kwaszona kapusta gotowana”,

– Stowarzyszeniu „Szansa dla Trzebienia” za „Ziemniaki zapiekane z żeberkami i kapustą”,

– Kole Gospodyń Wiejskich Wysocko Małe za „Ziemniaki zapiekane z kwaśnicą”,

– Kole Gospodyń Wiejskich Rusko za „Parzybrodę z chabasem”,

– Kole Gospodyń Wiejskich w Michałowie Drugim za „Kosmaczki ze skwarkami i kapustą”,

– Pani Agnieszce Dolińskiej za „Krokiety ziemniaczane z serem podpuszczkowym na kapuście”,

– Pani Monice Zawierowskiej-Srockiej za „Klopsy ziemniaczane z kapustą”,

– Kole Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” w Pecnej za „Szare kluchy z boczkiem i kapuścianym bukietem”,

– Kole Gospodyń Wiejskich w Augustynowie za „Kopytka maślane z kapustą na dziko”.

Wszystkim nagrodzonym gratulujemy!