NOWICKI NATURALNIE Jacek Nowicki
Tradycja wytwarzania wędlin w rodzinie Nowickich sięga 1936 r. Rodzinna firma, prężnie się rozwijająca i skutecznie utrwalająca swoją markę na rynku, specjalizuje się w produkcji wędlin i wędzonek metodą tradycyjną. Starannie wyselekcjonowane mięso wieprzowe pochodzi z lokalnej ubojni. Dziś wędliny wytwarza wnuk Jana Nowickiego (pierwszy właściciel) – Jacek. Bazę do przygotowywania wyrobów stanowi głównie wieprzowina złotnicka. Nie stosuje się żadnych barwników, substancji smakowych, białek ani substancji poprawiających wiązanie wody. Naturalnym konserwantem produktów jest sól oraz peklosól, stosowane w długim procesie peklowania mięs. Wędzenie odbywa się naturalnym dymem olchowym. Za swoje wyroby firma otrzymała już wiele cennych wyróżnień. Jej specjałami są m.in. kiełbasy podsuszane, parzone i surowe, parówkowe, wędzonki oraz pasztety zapiekane.
Członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska od 2011 roku.
The tradition of producing cold meats in the Nowicki family dates back to 1936. This family company, which is constantly developing and effectively establishing its brand on the market, specializes in production of smoked meat using traditional methods. The carefully selected pork comes from a local slaughterhouse. Currently, sausages are produced by Jan Nowicki’s (first owner) grandson – Jacek. The base for preparation of products is mainly Zlotnicka pork meat. No dyes, flavors, proteins or water binding agents are used here. The natural preservative of the product is salt and pickles, used in the long process of pickling of meat. Smoking is carried out using natural alder smoke. For its products, the company has already received many valuable awards. Its specialties include: dried sausages, steamed and raw sausages, smoked sausages and roast pates.
KONTAKT
NOWICKI NATURALNIE Jacek Nowicki
ul. Gruszowa 5, Potaśnia
63-500 Ostrzeszów
powiat ostrzeszowski
+ 48 78 21 42 828
+ 48 62 73 02 320