NOWICKI NATURALNIE Jacek Nowicki

Tradycja wytwarzania wędlin w rodzinie Nowickich sięga 1936 r. Rodzinna firma, prężnie się rozwijająca i skutecznie utrwalająca swoją markę na rynku, specjalizuje się w produkcji wędlin i wędzonek metodą tradycyjną. Starannie wyselekcjonowane mięso wieprzowe pochodzi z lokalnej ubojni. Dziś wędliny wytwarza wnuk Jana Nowickiego (pierwszy właściciel) – Jacek. Bazę do przygotowywania wyrobów stanowi głównie wieprzowina złotnicka. Nie stosuje się żadnych barwników, substancji smakowych, białek ani substancji poprawiających wiązanie wody. Naturalnym konserwantem produktów jest sól oraz peklosól, stosowane w długim procesie peklowania mięs. Wędzenie odbywa się naturalnym dymem olchowym. Za swoje wyroby firma otrzymała już wiele cennych wyróżnień. Jej specjałami są m.in. kiełbasy podsuszane, parzone i surowe, parówkowe, wędzonki oraz pasztety zapiekane.

Członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska od 2011 roku.

The tradition of producing cold meats in the Nowicki family dates back to 1936. This family company, which is constantly developing and effectively establishing its brand on the market, specializes in production of smoked meat using traditional methods. The carefully selected pork comes from a local slaughterhouse. Currently, sausages are produced by Jan Nowicki’s (first owner) grandson – Jacek. The base for preparation of products is mainly Zlotnicka pork meat. No dyes, flavors, proteins or water binding agents are used here. The natural preservative of the product is salt and pickles, used in the long process of pickling of meat. Smoking is carried out using natural alder smoke. For its products, the company has already received many valuable awards. Its specialties include: dried sausages, steamed and raw sausages, smoked sausages and roast pates.

 

KONTAKT

NOWICKI NATURALNIE Jacek Nowicki

ul. Gruszowa 5, Potaśnia

63-500 Ostrzeszów

powiat ostrzeszowski

+ 48 78 21 42 828

+ 48 62 73 02 320

biuro@nowickinaturalnie.pl

www.nowickinaturalnie.pl

MASARNIA WIEJSKA WRÓBLEWICZ

MASARNIA WIEJSKA WRÓBLEWICZ Masarnia zajmuje się produkcją wędlin z wieprzowiny pochodzącej z własnego gospodarstwa. Do produkcji wędlin używane są naturalne przypraw, a szynki i kiełbasy wędzone są dymem drewna olszowego. W ofercie firmy są również wędliny podrobowe,...

ZAKŁAD MIĘSNY KONARCZAK

ZAKŁAD MIĘSNY KONARCZAK Sp. J. Zakład Mięsny Konarczak to firma z wieloletnią tradycją – jej początki to mała masarnia, która dzięki wytrwałości i zaangażowaniu właścicieli przekształciła się w nowoczesny zakład produkujący najwyższej jakości wyroby mięsne i...

ZAKŁADY MIĘSNE WALDI

Zakład Przetwórstwa Mięsnego „WALDI” Sp. J. Zakłady Waldi powstały w Grodzisku Wlkp., w 1992 r., jako przedsięwzięcie rodzinne, będące kontynuacją dzieła nestora rodu – Stanisława Joksia. Początkowo ta niewielka masarnia zaspokajała apetyty tylko klientów...

LASPOL – ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA DZICZYZNY

Zakład Przetwórstwa Dziczyzny LASPOL - Roman Markowski Firma Laspol powstała w 1977 r. Od 1991 r. poszerzono sferę działalności o skup dziczyzny. Cały proces przetwarzania surowca przebiega w ekologiczny sposób. Produkcja wygląda praktycznie podobnie, jak w przypadku...

ZAKŁAD MIĘSNY TOMASZ ŁUCYK

ZAKŁAD MIĘSNY TOMASZ ŁUCYK Firma rodzinna, prężnie rozwijana, specjalizująca się w produkcji wędlin, mięsa i wyrobów garmażeryjnych. Wędliny powstają z surowca pozyskanego od lokalnych producentów i są wyrabiane według dawnych oryginalnych receptur – bez ulepszaczy...

WIOREK – SMAKI TRADYCJI

PRACOWNIA PRODUKTU TRADYCYJNEGO „Wiorek – Smaki Tradycji” Józef Wiorek Firma powstała, jak podkreślają właściciele, by „nie zaprzepaścić dorobku przodków i utrwalić ich osiągnięcia”. Wysoka jakość mięsa używanego do produkcji to zasługa lokalnych hodowców, którzy...

BARBARKA

ESCAPADA - WĘDZARNIA BARBARKA Rodzinna inwencja i działalność, która formalnie została zarejestrowana w 2012 r. Barbarka jest już zastrzeżonym znakiem towarowym, należącym do firmy Escapada (stworzonej przez rodzinę). W wędzarni, opalanej drewnem, przygotowywane są...

SMAK TRADYCJI – IRENA OLEJNICZAK

SMAK TRADYCJI - IRENA OLEJNICZAK Wszystkie produkty wytwarzane przez firmę Smak Tradycji przygotowywane są według tradycyjnych receptur. Jak wspominają właściciele, wiele z tych przepisów zrodziło się podczas rodzinnych i towarzyskich spotkań po świniobiciu, kiedy...

ZAKŁAD RZEŹNICTWO-WĘDLINIARSTWO DR MARYNIAK

Zakład Rzeźnictwo-Wędliniarstwo DR Maryniak Wiejski Stół Rodzinna firma, w której przetwórstwem mięsa zajmuje się już ósme pokolenie rzeźników. Mięso pochodzi od wielkopolskich hodowców. Część asortymentu wytwarzana jest na bazie wieprzowiny ze świni złotnickiej. W...

TRADYCYJNE JADŁO

Przedsiębiorstwo Handlowo-Produkcyjne „Tradycyjne Jadło” Beata Lis Zakład produkuje wyroby wędliniarskie z mięsa najwyższej jakości, pochodzącego z hodowli sprawdzonych wielkopolskich gospodarstw. Cały proces produkcyjny jest oparty na ręcznie wykonywanej pracy,...

WĘDLINIARSTWO-SŁOCIŃSKI

„WĘDLINIARSTWO-SŁOCIŃSKI" STEFAN SŁOCIŃSKI Rodzinny zakład wędliniarski (powstał w 1990 r.), produkujący wyroby tradycyjne i regionalne, według sprawdzonych pokoleniowych receptur (w produkcji nie stosuje się zamienników mięsa i tłuszczu). Surowiec pochodzi z własnego...

ROLNICZA SPÓŁDZIELNIA PRODUKCYJNA KRUSZEWNIA

ROLNICZA SPÓŁDZIELNIA PRODUKCYJNA KRUSZEWNIA Spółdzielnia istnieje od 1952 r. – założycielami było kilku gospodarzy z Kruszewni. Produkcję masarską uruchomiono w 1989 r., a od 2005 r. „ruszyła” również gastronomia i usługi cateringowe. Receptura wyrobów oparta jest na...