OKRĘGOWA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA TOP-TOMYŚL
Spółdzielnia może się pochwalić wieloletnią tradycją – działa na terenie zachodniej Wielkopolski od ponad 60 lat. Od początku ma w swej ofercie produkty związane z lokalną tradycją i regionalnymi przysmakami. Produkcja odbywa się tradycyjnymi metodami, a wyroby zawierają w swoim składzie wyłącznie naturalne składniki (w 100 proc. pochodzące z mleka). Mleko skupowane jest z najlepszych gospodarstw, położonych na tamtym obszarze regionu, których właściciele są członkami spółdzielni. Jednym ze sztandarowych produktów spółdzielni jest wielkopolski ser smażony, wpisany przez Komisję Europejską do Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Ser ten jest wytwarzany zgodnie z tradycyjną recepturą. Produkty spółdzielni zdobywały już wiele nagród i wyróżnień – w 2016 r. podczas targów Polagra „Smaki Regionów”, przyznano Złote Medale wielkopolskiemu serowi smażonemu i wielkopolskiemu serowi smażonemu z kminkiem.
Członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska od 2010 roku.
The cooperative can boast with many years of tradition – it has been operating in the western Wielkopolska for more than 60 years. From the very beginning, it has been offering products related to local tradition and regional delicacies. The production is based on traditional methods and the products contain only natural ingredients (100% milk). Milk is bought from the best farms of that region, whose owners are members of the cooperative. One of the flagship products of the cooperative is Wielkopolska-style fried cheese, listed by the European Commission in the Register of Protected Geographical Indications. This cheese is made according to the traditional recipe. Cooperative products have already won many prizes and awards – in 2016, during the fair Polagra „Tastes of Regions”, Wielkopolska-style fried cheese and fried cheese with cumin, were awarded the Gold Medal.
KONTAKT
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska TOP-TOMYŚL
ul. Kolejowa 33
64-300 Nowy Tomyśl
powiat nowotomyski
+ 48 61 44 22 631