PRZEDSIĘBIORSTWO HANDLOWO-USŁUGOWE IGLAK, EWA LEWANDOWSKA

Cukiernio-Piekarnia Iglak to firma rodzinna, która od 4 lat zajmuje się wypiekiem jedynego w Pile ekologicznego pieczywa oraz domowych ciast bazujących tylko na naturalnych składnikach. Od samego początku działalności piekarnia stawia na jakość oferowanego pieczywa, dlatego wypieka je z mąk BIO oraz zakwasu żytniego bez jakichkolwiek ulepszaczy, konserwantów czy drożdży. Dzięki 5-fazowej metodzie wypieku, pieczywo długo zachowuje świeżość. Warte podkreślenia jest to, że proces przygotowania zakwasu odbywa się ręcznie, a metoda polega na kilkukrotnym dokarmianiu zakwasu w ciągu doby. Cały cykl produkcji trwa ponad 20 godzin. Następnie do pieczywa dodawana jest duża ilość ziaren BIO – słonecznik, pestki dyni oraz siemię lniane. Oferowane przez firmę wypieki gwarantują doskonałą jakość, walory smakowe oraz świeżość utrzymującą się wiele dni. W piekarni wypiekane są obecnie trzy rodzaje chleba: Żytni 100% BIO, Pszenno-Żytni BIO oraz Żytnio-Pszenny BIO.

Członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska od 2019 roku.

The Iglak Bakery and Confectionery is a family company which for 4 years has been baking the only organic bread in Piła and home-made cakes based only on natural ingredients. From the very beginning, the bakery has focused on the quality of bread, therefore it bakes it from BIO flour and rye leaven without any improvers, preservatives or yeast. Thanks to the 5-phase baking method, the bread stays fresh for a long time. It is worth noting that the process of preparing leaven is manual and the method involves feeding the leaven several times a day. The entire production cycle takes more than 20 hours. Then a large amount of BIO seeds – sunflower seeds, pumpkin seeds and linseed – is added to the bread. The baked goods offered by the company guarantee excellent quality, taste and freshness lasting for many days. Three types of bread are currently baked in the bakery: 100% BIO rye, BIO wheat-rye and BIO rye-wheat.

 

KONTAKT

Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe Iglak, Ewa Lewandowska

al. Niepodległości 140a

64-920 Piła

powiat pilski

 + 48 605 978 828

 iglak.pila@poczta.fm

TO NIE PIEKARNIA

TO NIE PIEKARNIA Właściciel i pomysłodawca firmy od przeszło trzydziestu lat zajmuje się wypiekami z polskiej, domowej piekarni. Zbiera stare, zapomniane przepisy, adaptuje do współczesnych warunków i wypieka w domowych warunkach. Tworzy i zbiera także własne przepisy...

AGA BAGIETKA

AGA BAGIETKA Niewielka, przydomowa piekarnia znajduje się w Więckowicach, nieopodal Poznania. Jej twórcy są zaprzysięgłymi zwolennikami ekologii. Jako pasjonaci zdrowego żywienia, sami dbają o jakość jedzenia. Po wielu staraniach i efektywnej pracy udało się uzyskać...

CHLEB Z KOMOROWA

Chleb z Komorowa - Aleksandra Brylewska Błoch Cieszący się wielkim uznaniem wśród konsumentów, chleb z Komorowa przygotowywany jest według przepisów, które przekazuje się w rodzinie z pokolenia na pokolenie (tradycja sięga XIX w.). Receptura i sposób wyrabiania ciasta...

PIEKARNIA JUNIKOWSKA CZESŁAW JURGIEL

PIEKARNIA JUNIKOWSKA CZESŁAW JURGIEL Piekarnia, o niezwykle barwnej historii rodzinnej, powstała w 1937 r. i do dziś chleb wypiekany jest w piecu postawionym ponad 70 lat temu. Aktualnie oferowane są trzy podstawowe, tradycyjne gatunki pieczywa: żytnio-pszenne, razowe...

PIEKARNIA KUCZ

PIEKARNIA KUCZ Rodzinna piekarnia istnieje od 1920 r. i stosuje wyłącznie ręczne metody obróbki ciasta. Chleby wyrastają na deskach, bez koszyczków. Wszystkie są wypiekane na naturalnym, 4-fazowym kwasie, zaś pieczywo żytnie nie zawiera drożdży. Nie stosuje się...

ZAKŁAD CUKIERNICZY – PRODUKCJA ANDRUTÓW KALISKICH

Zakład Cukierniczy Urszula Cicha-Kinowska – Producent Oryginalnych Andrutów Kaliskich Cukiernia produkuje słynne andruty kaliskie, które są polskim produktem zarejestrowanym od 2009 r. w Unii Europejskiej jako Chronione Oznaczenie Geograficzne, co potwierdza...

PIEKARNIA-CUKIERNIA „NATURA”

Piekarnia-Cukiernia „NATURA” Zbigniew Piskorski Firma od 10 lat zajmuje się wypiekiem pieczywa oraz produkcją m.in. tradycyjnych rogali świętomarcińskich. Certyfikowane rogale, koniecznie z nadzieniem z białego maku, są w Poznaniu i innych miejscach Wielkopolski...

PIEKARNIA „BUŁECZKA” MARIA WIELGOSZ

Piekarnia „Bułeczka” Maria Wielgosz Piekarnia rodzinna od pokoleń zajmuje się wypiekiem chleba, ale również wytwarzaniem żuru tradycyjnego wielkopolskiego („według receptury mojej babci” - jak zapewnia właścicielka firmy; zresztą to kobiety - prababcia, babcia i mama...

DOBRA PIEKARNIA

DOBRA PIEKARNIA Piekarnia ta oferuje wyłącznie zdrowe pieczywo na zakwasach: żytnim, orkiszowym. Zakwasy własnej produkcji są pieczołowicie pielęgnowane od wielu lat i stanowią o najwyższej jakości pieczywa. Chleby wypiekane są bez drożdży, barwników, polepszaczy i...

EKOLOGICZNE GOSPODARSTWO ROLNE DAMIAN NOWAK ZĘBOWO

Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Damian Nowak Zębowo Tradycja wypieku chleba żytniego znana jest w tej piekarniczej familii od wielu pokoleń. Narodziła się w Zębowie i tu jest kontynuowana. Chleb żytni wielkopolski przyrządza się wyłącznie z mąki żytniej, na zakwasie,...