PIEKARNIA „BUŁECZKA” MARIA WIELGOSZ

Piekarnia „Bułeczka” Maria Wielgosz

Piekarnia rodzinna od pokoleń zajmuje się wypiekiem chleba, ale również wytwarzaniem żuru tradycyjnego wielkopolskiego („według receptury mojej babci” – jak zapewnia właścicielka firmy; zresztą to kobiety – prababcia, babcia i mama właścicielki – podtrzymywały tę tradycję wypieku chleba). Pieczywo wyróżnia się wysoką jakością – mąka do wypieku pochodzi z Wielkopolski, głównie z PZM „Damłyn” w Damasławku. Wyjściową fazą w wypieku chleba jest produkcja żuru, wytwarzanego z mąki i wody. Wśród chlebów proponowanych przez piekarnię prym wiodą m.in. chleb foremkowy żytni, pieczywo razowe, chleb graham, chleb firmowy i chłopski – wszystkie produkty bez dodatków barwiących, czy ulepszaczy. Żur Pyszny Tradycyjny otrzymał wiele prestiżowych wyróżnień m.in. HIT Regionu Wielkopolski (za walory smakowe i jakościowe), a w 2013 r. zdobył godło „Doceń Polskie” i tytuł Top Produktu w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego.

Członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska od 2010 roku.

This family bakery has been baking bread for many generations but it also produces traditional Wielkopolska white borscht („according to my grandmother’s recipes” – as states the company’s owner; grand-grandmother, grandmother and mother of the owner passed on this tradition of baking bread). Bread produced here is distinguished by its high quality – flour comes from Wielkopolska, mainly from the PZM „Damlyn” in Damaslawek. The initial phase of bread baking is production of white borscht from flour and water. Rye, wholemeal bread, graham bread, company’s bread and peasant’s bread are most popular – none of these products contains dyes or enhancers. The company’s Delicious Traditional White Borscht received many prestigious awards including: HIT of the Wielkopolska Region (for taste and quality) and in 2013, the emblem „Appreciate what’s Polish” and the Top Product title within the framework of the National Promotion Program.

 

KONTAKT

Piekarnia „Bułeczka” Maria Wielgosz

Zagorzyn 16

62-812 Jastrzębniki

powiat kaliski

+ 48 62 75 12 017

piekarniabuleczka@wp.pl

www.piekarniabuleczka.pl

TO NIE PIEKARNIA

TO NIE PIEKARNIA Właściciel i pomysłodawca firmy od przeszło trzydziestu lat zajmuje się wypiekami z polskiej, domowej piekarni. Zbiera stare, zapomniane przepisy, adaptuje do współczesnych warunków i wypieka w domowych warunkach. Tworzy i zbiera także własne przepisy...

PHU IGLAK, EWA LEWANDOWSKA

PRZEDSIĘBIORSTWO HANDLOWO-USŁUGOWE IGLAK, EWA LEWANDOWSKA Cukiernio-Piekarnia Iglak to firma rodzinna, która od 4 lat zajmuje się wypiekiem jedynego w Pile ekologicznego pieczywa oraz domowych ciast bazujących tylko na naturalnych składnikach. Od samego początku...

AGA BAGIETKA

AGA BAGIETKA Niewielka, przydomowa piekarnia znajduje się w Więckowicach, nieopodal Poznania. Jej twórcy są zaprzysięgłymi zwolennikami ekologii. Jako pasjonaci zdrowego żywienia, sami dbają o jakość jedzenia. Po wielu staraniach i efektywnej pracy udało się uzyskać...

CHLEB Z KOMOROWA

Chleb z Komorowa - Aleksandra Brylewska Błoch Cieszący się wielkim uznaniem wśród konsumentów, chleb z Komorowa przygotowywany jest według przepisów, które przekazuje się w rodzinie z pokolenia na pokolenie (tradycja sięga XIX w.). Receptura i sposób wyrabiania ciasta...

PIEKARNIA JUNIKOWSKA CZESŁAW JURGIEL

PIEKARNIA JUNIKOWSKA CZESŁAW JURGIEL Piekarnia, o niezwykle barwnej historii rodzinnej, powstała w 1937 r. i do dziś chleb wypiekany jest w piecu postawionym ponad 70 lat temu. Aktualnie oferowane są trzy podstawowe, tradycyjne gatunki pieczywa: żytnio-pszenne, razowe...

PIEKARNIA KUCZ

PIEKARNIA KUCZ Rodzinna piekarnia istnieje od 1920 r. i stosuje wyłącznie ręczne metody obróbki ciasta. Chleby wyrastają na deskach, bez koszyczków. Wszystkie są wypiekane na naturalnym, 4-fazowym kwasie, zaś pieczywo żytnie nie zawiera drożdży. Nie stosuje się...

ZAKŁAD CUKIERNICZY – PRODUKCJA ANDRUTÓW KALISKICH

Zakład Cukierniczy Urszula Cicha-Kinowska – Producent Oryginalnych Andrutów Kaliskich Cukiernia produkuje słynne andruty kaliskie, które są polskim produktem zarejestrowanym od 2009 r. w Unii Europejskiej jako Chronione Oznaczenie Geograficzne, co potwierdza...

PIEKARNIA-CUKIERNIA „NATURA”

Piekarnia-Cukiernia „NATURA” Zbigniew Piskorski Firma od 10 lat zajmuje się wypiekiem pieczywa oraz produkcją m.in. tradycyjnych rogali świętomarcińskich. Certyfikowane rogale, koniecznie z nadzieniem z białego maku, są w Poznaniu i innych miejscach Wielkopolski...

DOBRA PIEKARNIA

DOBRA PIEKARNIA Piekarnia ta oferuje wyłącznie zdrowe pieczywo na zakwasach: żytnim, orkiszowym. Zakwasy własnej produkcji są pieczołowicie pielęgnowane od wielu lat i stanowią o najwyższej jakości pieczywa. Chleby wypiekane są bez drożdży, barwników, polepszaczy i...

EKOLOGICZNE GOSPODARSTWO ROLNE DAMIAN NOWAK ZĘBOWO

Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Damian Nowak Zębowo Tradycja wypieku chleba żytniego znana jest w tej piekarniczej familii od wielu pokoleń. Narodziła się w Zębowie i tu jest kontynuowana. Chleb żytni wielkopolski przyrządza się wyłącznie z mąki żytniej, na zakwasie,...