PIEKARNIA JUNIKOWSKA CZESŁAW JURGIEL
Piekarnia, o niezwykle barwnej historii rodzinnej, powstała w 1937 r. i do dziś chleb wypiekany jest w piecu postawionym ponad 70 lat temu. Aktualnie oferowane są trzy podstawowe, tradycyjne gatunki pieczywa: żytnio-pszenne, razowe i pszenne. Oprócz chleba piekarnia słynie z pieczywa cukierniczego, m.in. z kruchych drożdżówek i dużego asortymentu pieczywa maślanego, m.in. z rogalików, bułek i chałek. Uznaniem konsumentów cieszą się także robione według domowych receptur serniki, jabłeczniki czy placki drożdżowe. Ofertę uzupełniają popularne kruche ciasteczka. Najbardziej znanym produktem piekarni jest chleb cygański.
Członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska od 2014 roku.
This bakery, with its exceptionally rich family history, was founded in 1937 and still bakes bread in an oven which was built over 70 years ago. At present, it offers three basic types of bread: rye, wheat and rye-wheat. In addition to bread, this bakery is famous for its confectionary (fragile buns), and a wide range of buttermilk breads – including croissants and sweet rolls. Cheese, apple and yeast cakes made using home recipes, are also popular among consumers. Popular fragile biscuits make the offer complete. The most famous product of the bakery is the Gypsy bread.
KONTAKT:
PIEKARNIA JUNIKOWSKA – CZESŁAW JURGIEL
ul. Junikowska 5
60-163 Poznań
+48 61 86 89 541
+48 603 744 744