PIEKARNIA KUCZ
Rodzinna piekarnia istnieje od 1920 r. i stosuje wyłącznie ręczne metody obróbki ciasta. Chleby wyrastają na deskach, bez koszyczków. Wszystkie są wypiekane na naturalnym, 4-fazowym kwasie, zaś pieczywo żytnie nie zawiera drożdży. Nie stosuje się żadnych konserwantów czy barwników. W piekarni nie używa się także margaryny, lecz jedynie masło z nowotomyskiej mleczarni, smalec z rzemieślniczego zakładu z Bukowca i olej z rodzinnej tłoczni z Grodziska Wlkp. Pieczywo wypiekane jest w piecu ceramicznym. Firma wprowadziła do oferty zdrowe, w 100% żytnie słodkości – tartaletki i muffinki, a także chleb gryczany z mąk bezglutenowych.
Członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska od 2014 roku.
This family bakery was founded in 1920 and uses only manual methods of dough processing. Breads are placed on boards without baskets. They are all baked on a natural 4-phase acid, and rye bread does not contain yeast. No preservatives or dyes are used. The bakery does not use margarine – only butter from the Nowy Tomysl dairy cooperative, lard from a handicraft facility in Bukowiec and oil from a family-owned compression facility in Grodzisk Wlkp. Bread is baked in ceramic oven. The company expanded its offer with healthy 100%-rye muffins, as well as buckwheat bread made of gluten-free flour.
KONTAKT
Piekarnia KUCZ
ul. Zbąszyńska 2
64-300 Nowy Tomyśl
powiat nowotomyski
+48 602 179 795