Podsumowanie finału wojewódzkiego XX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

7 sierpnia 2021 roku w Parku w Długiej Wsi oraz na targowisku na terenie Gminy Dobra odbył się finał wojewódzki XX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Tegoroczna edycja była wyjątkowa nie tylko ze względu na jubileusz, ale również na rekordową liczbę zgłoszonych potraw, jak i produktów. W konkursie wzięło udział blisko 60 produktów oraz 30 potraw, które prezentowało 15 drużyn składających się głównie z Kół Gospodyń Wiejskich.

Komisja Konkursowa oceniająca produkty przyznała: 11 nagród głównych, 8 wyróżnień oraz 8 nominacji do Perły 2021.

Natomiast Komisja Konkursowa oceniająca potrawy przyznała: 3 nagrody główne – odpowiednio I, II III miejsce oraz 2 nominacje do Perły 2021.

Ostateczne rozstrzygnięcie i przyznanie Perły 2021 odbędzie się 3 października 2021 roku podczas ogólnopolskiego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

Podczas wydarzenia nowi członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska otrzymali certyfikaty. Wręczali je: Krzysztof Grabowski – Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego, Czesław Cieślak – Przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Sejmiku Województwa Wielkopolskiego oraz Damiana Nowak – Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu.