Przedsiębiorstwo Produkcyjne Katarzyna i Tomasz Rembowscy
Gospodarstwo, gdzie „życie zgodne z naturą rozpoczęło się ponad 30 lat temu”- jak wspominają właściciele, od 2001 r. dysponuje własną przetwórnią i specjalizuje się w produkcji soków owocowych, tłoczonych na zimno (głównie soków jabłkowych z dodatkami innych owoców, m.in. z czarną porzeczką, żurawiną). Ale też jednym z firmowych produktów jest cydr Wielkopolski, oparty na recepturze z XIX w. (cydr nie jest filtrowany, stąd naturalny osad na dnie butelki). Sposób wytwarzania soków także nawiązuje do tradycyjnych procesów technologicznych – używane są tu takie urządzenia, jak prasa przekładkowa, filtry materiałowe, rozlewnia rzędowa, czy stosowane rozdrabnianie przy pomocy młynka. Soki produkowane są z cenionych odmian jabłek m.in. Boskop i Reneta. Proces technologiczny wyklucza stosowanie konserwantów.
Członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska od 2010 roku.
This is a farm where „life in harmony with nature began more than 30 years ago” – as the owners say, since 2001 it has its own processing plant and specializes in production of cold-pressed fruit juices (mainly apple juice with other added fruits, among other things, with blackcurrant and cranberry). However, one of the best-known company’s products is the Wielkopolski cider – according to the recipe from the nineteenth century (cider is not filtered, which is the reason for natural sludge at the bottle bottom). The process of making juices is also linked with traditional technological processes – and makes use of devices such as intermittent presses, material filters, in-line bottling or grinding mill. Juices are produced from high-quality apples, among others types, from Boskop and Reneta. The technological process excludes use of preservatives.
KONATKT
Przedsiębiorstwo Produkcyjne Katarzyna i Tomasz Rembowscy
Żukowo 12
64-606 Popówko
powiat obornicki
+ 48 61 29 71 179
+48 500 836 363