PRZEDSIĘBIORSTWO PRODUKCYJNE KATARZYNA I TOMASZ REMBOWSCY

Przedsiębiorstwo Produkcyjne Katarzyna i Tomasz Rembowscy

Gospodarstwo, gdzie „życie zgodne z naturą rozpoczęło się ponad 30 lat temu”- jak wspominają właściciele, od 2001 r. dysponuje własną przetwórnią i specjalizuje się w produkcji soków owocowych, tłoczonych na zimno (głównie soków jabłkowych z dodatkami innych owoców, m.in. z czarną porzeczką, żurawiną). Ale też jednym z firmowych produktów jest cydr Wielkopolski, oparty na recepturze z XIX w. (cydr nie jest filtrowany, stąd naturalny osad na dnie butelki). Sposób wytwarzania soków także nawiązuje do tradycyjnych procesów technologicznych – używane są tu takie urządzenia, jak prasa przekładkowa, filtry materiałowe, rozlewnia rzędowa, czy stosowane rozdrabnianie przy pomocy młynka. Soki produkowane są z cenionych odmian jabłek m.in. Boskop i Reneta. Proces technologiczny wyklucza stosowanie konserwantów.

Członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska od 2010 roku.

This is a farm where „life in harmony with nature began more than 30 years ago” – as the owners say, since 2001 it has its own processing plant and specializes in production of cold-pressed fruit juices (mainly apple juice with other added fruits, among other things, with blackcurrant and cranberry). However, one of the best-known company’s products is the Wielkopolski cider – according to the recipe from the nineteenth century (cider is not filtered, which is the reason for natural sludge at the bottle bottom). The process of making juices is also linked with traditional technological processes – and makes use of devices such as intermittent presses, material filters, in-line bottling or grinding mill. Juices are produced from high-quality apples, among others types, from Boskop and Reneta. The technological process excludes use of preservatives.

 

KONATKT

Przedsiębiorstwo Produkcyjne Katarzyna i Tomasz Rembowscy

Żukowo 12

64-606 Popówko

powiat obornicki

+ 48 61 29 71 179

+48 500 836 363

soki@rembowscy.pl

www.rembowscy.pl

BROWAR GZUB KATARZYNA STASZEWSKA

Browar Gzub Katarzyna Staszewska Nazwa – Browar Gzub nawiązuje do lokalności i gwary wielkopolskiej. Jest to rodzinny, mały, niezależny browar. Został założony na terenie gospodarstwa rolnego. Po 137 latach wznowili tradycje warzenia piwa. Do produkcji używają...

GOSPODARSTWO ROLNO-WARZYWNE SZYMON BEDNAREK

GOSPODARSTWO ROLNO-WARZYWNE SZYMON BEDNAREK Tradycja jest tu szczególnie pielęgnowana – gospodarstwo przekazywane jest z pokolenia na pokolenie i konsekwentnie rozwijanie. Gospodarze tego miejsca korzystają wyłącznie z surowców pozyskiwanych z własnych upraw....

FRANKFOOD

FRANKFOOD Frankfood to niewielkie przedsiębiorstwo, stworzone z rodzinnej pasji, specjalizujące się w sokach NFC – czyli takich, które nie są produkowane z koncentratu. Przetwarzanie owoców i warzyw wyrasta z wielopokoleniowej tradycji, która jest tu starannie...

DRAKE

DRAKE DRAKE – to pierwsza i jedyna rzemieślnicza destylarnia okowit owocowych w Wielkopolsce. Okowita OVII produkowana jest z najsmaczniejszych owoców z serca Wielkopolski. To tutaj, w krainie najżyźniejszych gleb, pól i sadów owocowych, ale także słynnej...

BROWAR BOJANOWO

BROWAR BOJANOWO Historia browaru w Bojanowie sięga XIX wieku, kiedy to niemiecki przedsiębiorca Franz Junke założył swój browar. Krótko przed wybuchem II wojny światowej firmę przejęła poznańska spółka. Po wojnie przedsiębiorstwo zostało znacjonalizowane. W latach 70....

WINNICA LIPKA WIELKA

WINNICA LIPKA WIELKA Położona na zachodzie Wielkopolski winnica produkuje wina gronowe, białe i czerwone. Głównie są to wina wytrawne, powstające z winogron pochodzących z własnych upraw. Krzewy winorośli zajmują około 2 ha, jest to największa winnica w Wielkopolsce....

GOSPODARSTWO SADOWNICZE MATEUSZ PLUTA

GOSPODARSTWO SADOWNICZE MATEUSZ PLUTA Bazą do rozpoczęcia działalności przetwórczej było prowadzone od trzech pokoleń gospodarstwo rolne, które położone jest na terenie Doliny Łobżonki. Jest to jeden z najbardziej czystych regionów Polski i część jej terenów została...

SOK-POL PRZĄDAK MAŁGORZATA

SOK-POL PRZĄDAK MAŁGORZATA Firma SOK-POL została stworzona z rodzinnych inspiracji. Familia Prządaków od kilku pokoleń zajmuje się sadownictwem i przetwarzaniem zebranych owoców. Podstawę produkcji stanowią obecnie naturalne soki jabłkowe o różnych smakach, a także...

MICROFOOD

MicroFood - Piotr Barczyk MicroFood to rodzinna firma, która postanowiła stworzyć przekąskę w 100% naturalną. W ten sposób powstały Puffins – chrupiące owoce w lekkiej formie. To rozwiązanie możliwe jest dzięki zastosowaniu unikatowej na skalę światową technologii...

BENEDYKTYNKA

Bene Sp. z o.o. „Benedyktynka” Benedyktynka to wyśmienity likier ziołowy o leczniczym działaniu, z ponad 500-letnią tradycją. Własnoręcznie wytwarzają ją mnisi w dawnym opactwie w Lubiniu, w czterech wersjach smakowych. Lubińska receptura oparta jest – choć ciągle...

FRYKAS

Przedsiębiorstwo Produkcji Spożywczej „Frykas” Sp. z o.o. Przedsiębiorstwo powstało w 1996 r. i od początku działalności słynie z produkcji szparagów konserwowych, które były wielokrotnie nagradzane. Firma prężnie się rozwija i rozszerza produkcję o inne smaczne i...

PRZETWÓRSTWO PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO DAGMARA CIEŚLAK

PRZETWÓRSTWO PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO DAGMARA CIEŚLAK Ta firma rodzinna, z zakładem przetwórczym usytuowanym w niezwykle malowniczej wsi, działa skutecznie na rynku już ponad 20 lat. Podstawowa produkcja skupia się na przygotowywaniu przetworów z warzyw, m.in. sałatek...

BROWAR FORTUNA

BROWAR FORTUNA Sp. z o.o. Tradycje piwowarskie Miłosławia sięgają XVI wieku, a Fortuna jest browarem ze stuletnią tradycją. Słynie ze znakomitych piw ciemnych i jasnych. W browarze jest cały czas kultywowana regionalna tożsamość rzemiosła piwowarskiego. Wielkopolska...

VIN-KON

VIN-KON S.A. Firma powstała w 1991 r. i pozostaje jedną z największych w Wielkopolsce, jeśli chodzi o przetwórstwo owoców i warzyw. Specjalnością zakładu jest produkcja win owocowych. Zastosowana technologia gwarantuje wysoką jakość, odpowiednią trwałość oraz...

ZAKŁAD OGRODNICZY PIOTR SIERPOWSKI

ZAKŁAD OGRODNICZY PIOTR SIERPOWSKI Zakład Ogrodniczy słynie przede wszystkim z ogórka kiszonego osieckiego. Tradycja kiszenia ogórków w Osieku sięga 1945 r. – wówczas beczki dębowe z ogórkami były zanurzane w pobliskim stawie, wykorzystywanym jako naturalna chłodnia....

ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA ROLNO-SPOŻYWCZEGO „WIÓREK”

Zakład Przetwórstwa Rolno-Spożywczego „Wiórek” Marek Nyćkowiak „Wiórek” jest firmą rodzinną, specjalizującą się w sałatkach warzywnych, produkcji i przetwarzaniu ogórków, papryki, buraczków, pomidorów czy kapusty. Owoce do produkcji kompotów domowych (również z owoców...

TŁOCZNIA SOKÓW OWOCOWYCH „TESO”

Tłocznia Soków Owocowych "TeSO" Izabela Płonka Tradycja wytwarzania domowych soków, tłoczonych na zimno ze świeżych owoców, sięga XIX w. i jest w tej rodzinie przekazywana z pokolenia na pokolenie. Produkcja odbywa się ze świeżych owoców i tylko w okresie zbiorów....

GOŚCINIEC GRYSZCZENIÓWKA

GOŚCINIEC GRYSZCZENIÓWKA Gospodarstwo agroturystyczne wraz z małą restauracyjką, umiejscowione jest 15 km od Poznania, gdzie nie dochodzi już miejski zgiełk. W ciszy i spokoju oferuje pyszną, tradycyjną kuchnię wielkopolską. Specjalnością restauracji są pierogi...