PRZETWÓRCY ŻYWNOŚCI: MIODY / OLEJE / PIEKARNIE / NABIAŁ / WĘDLINY / WARZYWA I OWOCE

Tradycyjne gospodarstwa, mimo nowoczesnych metod zarządzania, nadal oferują sprawdzone produkty.

To dzięki rzeczy małych i średnich producentów, na nasze stoły trafiają świeże produkty w formie najczęściej znanej od dizesięcioleci, jeśli nie od wieków. To właśnie od rolników, ogrodników i rybaków, zaczyna się „łańcuch pokarmowy” w którym kultywowanie tradycji liczy się najbardziej.

Kontynuowanie nie oznacza braku zmian. Wielu z członków Sieci wprowadza innowacje, ale pozostaje w kręgu najlepszych tradycji Wielkopolski.

Smaki Regionów – Święto regionalnej kuchni w Poznaniu

Targi Smaki Regionów to najsmaczniejsze wydarzenie tej jesieni! Setki wystawców z całej Polski zaprezentują typowe dla swoich regionów potrawy, od tych najbardziej popularnych, po tajemne receptury. Niemal wszystkie województwa zjeżdżają się do Poznania, by wspólnie...

ZAPROSZENIE – „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO–SMAKI REGIONÓW”

Serdecznie zapraszamy do udziału w XXI edycji konkursu Wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”, który odbędzie się 16 lipca 2022 r. w Kiszkowie, powiat gnieźnieński.   Konkurs odbędzie się w dwóch kategoriach: 1. Na najlepszy regionalny produkt...

Potrawy z jabłek i śliwek królowały w Białośliwiu

69 kół gospodyń wiejskich z Wielkopolski uczestniczyło w finale konkursu „Przysmaki z wielkopolskich sadów”, który odbył się w sobotę, 28 maja w Białośliwiu. Organizatorem wydarzenia był Samorząd Województwa Wielkopolskiego oraz Gminny Ośrodek Kultury w Białośliwiu....