PRZETWÓRCY ŻYWNOŚCI: MIODY / OLEJE / PIEKARNIE / NABIAŁ / WĘDLINY / WARZYWA I OWOCE

Tradycyjne gospodarstwa, mimo nowoczesnych metod zarządzania, nadal oferują sprawdzone produkty.

To dzięki rzeczy małych i średnich producentów, na nasze stoły trafiają świeże produkty w formie najczęściej znanej od dizesięcioleci, jeśli nie od wieków. To właśnie od rolników, ogrodników i rybaków, zaczyna się „łańcuch pokarmowy” w którym kultywowanie tradycji liczy się najbardziej.

Kontynuowanie nie oznacza braku zmian. Wielu z członków Sieci wprowadza innowacje, ale pozostaje w kręgu najlepszych tradycji Wielkopolski.

Konkurs fotograficzny „PROW w obiektywie – druga edycja”

Szanowni Państwo, mieszkańcy województwa wielkopolskiego, Zapraszamy do udziału w konkursie fotograficznym „PROW w obiektywie – druga edycja” organizowanym przez Jednostkę Regionalną Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich województwa wielkopolskiego działającą w ramach...

Manufaktura Łagowski/Dawid Łagowski

Manufaktura Łagowski/Dawid Łagowski   Dawid Łagowski hołduje gotowaniu w stylu slow. Produkty zachwycają naturalnym składem, zachowując wyrazisty smak. Powstają w małych partiach, nie na masową skalę. W ofercie znajdują się oleje smakowe, pasty oraz musy...

NATURINI Izabela Losiak-Skorupska

NATURINI Izabela Losiak-Skorupska   W zakładzie produkcyjnym tłoczone są oleje metodą na zimno (temp. nie przekracza 42 st. Celsjusza) z ponad 20 różnych rodzajów nasion, poczynając od lnu złotego i rzepaku, a kończąc na oleju z ogórecznika lekarskiego czy...

Targi Smaki Regionów 2021 – podsumowanie

29 lokalnych producentów, przetwórców i restauratorów zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska reprezentowało Wielkopolskę podczas Targów Smaki Regionów, które odbyły się w dniach 2-4 października na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. W...

Smaki Regionów – Święto regionalnej kuchni w Poznaniu

TARGI SMAKI REGIONÓW 2021 Targi Smaki Regionów to najsmaczniejsze wydarzenie tej jesieni! Ponad 100 wystawców z całej Polski i mnóstwo pysznego, tradycyjnego jedzenia. Weź udział w prawdziwej kulinarnej uczcie i podróży po specjałach z każdego zakątka kraju. Odwiedź...

„Wielki Dzień Pszczół”

8 Sierpnia - Wielki Dzień Pszczół na Zawodziu Samorząd Województwa Wielkopolskiego od wielu lat wspiera wielkopolskich pszczelarzy poprzez „Program poprawy warunków fitosanitarnych rodzin pszczelich”. W ramach tych działań pszczelarze z naszego województwa otrzymali ...

ZAPROSZENIE – „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO–SMAKI REGIONÓW”

Serdecznie zapraszamy do udziału w XX edycji konkursu Wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”, który odbędzie się 7 sierpnia 2021r. podczas XI edycji Regionalnych Spotkań z Żywnością Tradycyjną i Ekologiczną na "Pograniczu Kultur" w Gospodarstwie...