RESTAURACJA WIELSPIN
Oferowane w restauracji potrawy mają regionalne korzenie oraz składają się z naturalnych produktów. Barszcz gotowany jest na samodzielnie przygotowanym zakwasie z buraków i kościach wołowych z dodatkiem śliwek suszonych dymem. Nie zawiera dodatków takich jak cukier czy ocet. Słodycz pochodzi z pieczonych buraków. Żurek przygotowywany jest z kiełbasy białej i boczku z masarni Nowicki Naturalnie i samodzielnie zrobionego zakwasu. Zupa borowikowa gotowana jest według rodzinnego przepisu. Do czerniny używa się krwi kaczej, podrobów i kości gęsich. Owoce pochodzą z polskich sadów. Zupa podawana jest z szarymi kluchami. Kotlet schabowy z kością pochodzi od polskich producentów. Smażony jest na smalcu wytapianym ze słoniny od firmy Nowicki Naturalnie. Kapusta kiszona podawana z kotletem pochodzi wyłącznie z firmy Wiórek. Kaczka podawana jest z samodzielnie zrobionymi pyzami oraz kapustą kiszoną. Kapusta podawana do kaczki nie zawiera dodatku cukru ani octu. Dodawane są do niej wiśnie i suszona żurawina. Do przygotowania sałatki z białym serem i miodowym dresingiem używa się sera z mleczarni Jana oraz miodu z Gospodarstwa Pasiecznego Kociemba. Do smażonego sandacza używa się octu jabłkowego. Podaje się go z olejem rydzowym z Olejarni Krzysztof Gałkowski z Grodziska Wielkopolskiego.
Członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska od 2020 r.
Certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski został przyznany na następujące dania:
- barszcz na naturalnym zakwasie i pieczonych burakach,
- żurek,
- zupa borowikowa,
- czernina wielkopolska (sezonowo),
- tradycyjny kotlet schabowy,
- kaczka pieczona,
- sałatka z białym serem i miodowym dresingiem,
- smażony sandacz w sosie.
KONTAKT
RESTAURACJA WIELSPIN
ul. Wysoka 8
62-040 Puszczykowo
powiat poznański
+48 61 813 30 72