ROLNICZA SPÓŁDZIELNIA PRODUKCYJNA KRUSZEWNIA
Spółdzielnia istnieje od 1952 r. – założycielami było kilku gospodarzy z Kruszewni. Produkcję masarską uruchomiono w 1989 r., a od 2005 r. „ruszyła” również gastronomia i usługi cateringowe. Receptura wyrobów oparta jest na starej wiejskiej tradycji. Mięso pochodzi z własnego gospodarstwa oraz z pobliskich sprawdzonych ubojni. Wędzenie, dymem z drzewa olchowego, odbywa się w wędzarniach tradycyjnych. Zakład produkuje różne smaczne kiełbasy, kaszanki, salcesony oraz wątrobianki (może się poszczycić wieloma certyfikatami i nagrodami m.in. Najlepszy Producent Wędlin, Wzorowy Producent Żywności). Najsłynniejsze wyroby z Kruszewni to: kiełbasa wiejska kruszewska, salceson wiejski kruszewski i wątrobianka wiejska kruszewska. Wszystkie wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wielkim wyróżnieniem dla spółdzielni było przyznanie prawa do używania znaku Krajowego Systemu Jakości Żywienia „Jakość Tradycja” (jako pierwsza przetwórnia mięsa w Polsce). W latach 2012-2016 r. Kruszewnia zdobyła „deszcz” medali na targach w Poznaniu m.in. za salceson wiejski kruszewski oraz szereg innych wyrobów, a w 2015 r. na Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu firmie przyznano Grand Prix za polędwicę szlachecką, zaś w 2016 r. za salceson wiejski kruszewski.
Członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska od 2009 roku.
This cooperative exists since 1952 – its founders were several farmers from Kruszewnia. Meat production was launched in 1989, and since 2005 they also started catering services. The recipe is based on the old rural tradition. The meat comes from the company’s farm and from nearby tested slaughterhouses. Smoking takes place in traditional smokehouses and alder trees are used for that purpose. The facility produces various tasty sausages, sausage puddings, bacon and liver (it can boast with many certificates and prizes including the Best Meat Producer, Exemplary Food Producer). The most famous products from Kruszewnia are: country sausage, bacon and liver. All are included on the list of Traditional Products List of the Ministry of Agriculture and Rural Development. A great honor for the cooperative was being granted the right to use the National Food Quality System „Quality Tradition” (the first meat processing facility in Poland). In the years 2012-2016, Kruszewnia was covered by a rain of medals at the Poznan fair for its Kruszewnia-style bacon and a number of other products; in 2015, at the Festival of Good Taste in Poznan, the company was awarded the Grand Prix for its tenderloin and in 2016 for Kruszewnia-style country bacon.
KONTAKT
Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna Kruszewnia
ul. Spółdzielcza 37
62-020 Swarzędz
powiat poznański
+ 48 61 81 72 578
+ 48 61 81 81 935