ROLNICZA SPÓŁDZIELNIA PRODUKCYJNA KRUSZEWNIA

ROLNICZA SPÓŁDZIELNIA PRODUKCYJNA KRUSZEWNIA

Spółdzielnia istnieje od 1952 r. – założycielami było kilku gospodarzy z Kruszewni. Produkcję masarską uruchomiono w 1989 r., a od 2005 r. „ruszyła” również gastronomia i usługi cateringowe. Receptura wyrobów oparta jest na starej wiejskiej tradycji. Mięso pochodzi z własnego gospodarstwa oraz z pobliskich sprawdzonych ubojni. Wędzenie, dymem z drzewa olchowego, odbywa się w wędzarniach tradycyjnych. Zakład produkuje różne smaczne kiełbasy, kaszanki, salcesony oraz wątrobianki (może się poszczycić wieloma certyfikatami i nagrodami m.in. Najlepszy Producent Wędlin, Wzorowy Producent Żywności). Najsłynniejsze wyroby z Kruszewni to: kiełbasa wiejska kruszewska, salceson wiejski kruszewski i wątrobianka wiejska kruszewska. Wszystkie wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wielkim wyróżnieniem dla spółdzielni było przyznanie prawa do używania znaku Krajowego Systemu Jakości Żywienia „Jakość Tradycja” (jako pierwsza przetwórnia mięsa w Polsce). W latach 2012-2016 r. Kruszewnia zdobyła „deszcz” medali na targach w Poznaniu m.in. za salceson wiejski kruszewski oraz szereg innych wyrobów, a w 2015 r. na Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu firmie przyznano Grand Prix za polędwicę szlachecką, zaś w 2016 r. za salceson wiejski kruszewski.

Członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska od 2009 roku.

This cooperative exists since 1952 – its founders were several farmers from Kruszewnia. Meat production was launched in 1989, and since 2005 they also started catering services. The recipe is based on the old rural tradition. The meat comes from the company’s farm and from nearby tested slaughterhouses. Smoking takes place in traditional smokehouses and alder trees are used for that purpose. The facility produces various tasty sausages, sausage puddings, bacon and liver (it can boast with many certificates and prizes including the Best Meat Producer, Exemplary Food Producer). The most famous products from Kruszewnia are: country sausage, bacon and liver. All are included on the list of Traditional Products List of the Ministry of Agriculture and Rural Development. A great honor for the cooperative was being granted the right to use the National Food Quality System „Quality Tradition” (the first meat processing facility in Poland). In the years 2012-2016, Kruszewnia was covered by a rain of medals at the Poznan fair for its Kruszewnia-style bacon and a number of other products; in 2015, at the Festival of Good Taste in Poznan, the company was awarded the Grand Prix for its tenderloin and in 2016 for Kruszewnia-style country bacon.

 

KONTAKT

Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna Kruszewnia

ul. Spółdzielcza 37

62-020 Swarzędz

powiat poznański

+ 48 61 81 72 578

+ 48 61 81 81 935

info@rspkruszewnia.pl

www.rspkruszewnia.pl

MASARNIA WIEJSKA WRÓBLEWICZ

MASARNIA WIEJSKA WRÓBLEWICZ Masarnia zajmuje się produkcją wędlin z wieprzowiny pochodzącej z własnego gospodarstwa. Do produkcji wędlin używane są naturalne przypraw, a szynki i kiełbasy wędzone są dymem drewna olszowego. W ofercie firmy są również wędliny podrobowe,...

ZAKŁAD MIĘSNY KONARCZAK

ZAKŁAD MIĘSNY KONARCZAK Sp. J. Zakład Mięsny Konarczak to firma z wieloletnią tradycją – jej początki to mała masarnia, która dzięki wytrwałości i zaangażowaniu właścicieli przekształciła się w nowoczesny zakład produkujący najwyższej jakości wyroby mięsne i...

ZAKŁADY MIĘSNE WALDI

Zakład Przetwórstwa Mięsnego „WALDI” Sp. J. Zakłady Waldi powstały w Grodzisku Wlkp., w 1992 r., jako przedsięwzięcie rodzinne, będące kontynuacją dzieła nestora rodu – Stanisława Joksia. Początkowo ta niewielka masarnia zaspokajała apetyty tylko klientów...

LASPOL – ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA DZICZYZNY

Zakład Przetwórstwa Dziczyzny LASPOL - Roman Markowski Firma Laspol powstała w 1977 r. Od 1991 r. poszerzono sferę działalności o skup dziczyzny. Cały proces przetwarzania surowca przebiega w ekologiczny sposób. Produkcja wygląda praktycznie podobnie, jak w przypadku...

ZAKŁAD MIĘSNY TOMASZ ŁUCYK

ZAKŁAD MIĘSNY TOMASZ ŁUCYK Firma rodzinna, prężnie rozwijana, specjalizująca się w produkcji wędlin, mięsa i wyrobów garmażeryjnych. Wędliny powstają z surowca pozyskanego od lokalnych producentów i są wyrabiane według dawnych oryginalnych receptur – bez ulepszaczy...

WIOREK – SMAKI TRADYCJI

PRACOWNIA PRODUKTU TRADYCYJNEGO „Wiorek – Smaki Tradycji” Józef Wiorek Firma powstała, jak podkreślają właściciele, by „nie zaprzepaścić dorobku przodków i utrwalić ich osiągnięcia”. Wysoka jakość mięsa używanego do produkcji to zasługa lokalnych hodowców, którzy...

BARBARKA

ESCAPADA - WĘDZARNIA BARBARKA Rodzinna inwencja i działalność, która formalnie została zarejestrowana w 2012 r. Barbarka jest już zastrzeżonym znakiem towarowym, należącym do firmy Escapada (stworzonej przez rodzinę). W wędzarni, opalanej drewnem, przygotowywane są...

SMAK TRADYCJI – IRENA OLEJNICZAK

SMAK TRADYCJI - IRENA OLEJNICZAK Wszystkie produkty wytwarzane przez firmę Smak Tradycji przygotowywane są według tradycyjnych receptur. Jak wspominają właściciele, wiele z tych przepisów zrodziło się podczas rodzinnych i towarzyskich spotkań po świniobiciu, kiedy...

ZAKŁAD RZEŹNICTWO-WĘDLINIARSTWO DR MARYNIAK

Zakład Rzeźnictwo-Wędliniarstwo DR Maryniak Wiejski Stół Rodzinna firma, w której przetwórstwem mięsa zajmuje się już ósme pokolenie rzeźników. Mięso pochodzi od wielkopolskich hodowców. Część asortymentu wytwarzana jest na bazie wieprzowiny ze świni złotnickiej. W...

TRADYCYJNE JADŁO

Przedsiębiorstwo Handlowo-Produkcyjne „Tradycyjne Jadło” Beata Lis Zakład produkuje wyroby wędliniarskie z mięsa najwyższej jakości, pochodzącego z hodowli sprawdzonych wielkopolskich gospodarstw. Cały proces produkcyjny jest oparty na ręcznie wykonywanej pracy,...

NOWICKI NATURALNIE

NOWICKI NATURALNIE Jacek Nowicki Tradycja wytwarzania wędlin w rodzinie Nowickich sięga 1936 r. Rodzinna firma, prężnie się rozwijająca i skutecznie utrwalająca swoją markę na rynku, specjalizuje się w produkcji wędlin i wędzonek metodą tradycyjną. Starannie...

WĘDLINIARSTWO-SŁOCIŃSKI

„WĘDLINIARSTWO-SŁOCIŃSKI" STEFAN SŁOCIŃSKI Rodzinny zakład wędliniarski (powstał w 1990 r.), produkujący wyroby tradycyjne i regionalne, według sprawdzonych pokoleniowych receptur (w produkcji nie stosuje się zamienników mięsa i tłuszczu). Surowiec pochodzi z własnego...