|

Rury poznańskie – przysmak z Wielkopolski

Lokalne potrawy kuchni wielkopolskiej są doceniane i znane w każdym zakątku Polski. Do jednych z najpopularniejszych przysmaków, pochodzących z tego rejonu, należy zaliczyć tzw. rury poznańskie. 

Rury poznańskie to ciastka, przygotowywane z ciasta kruchego lub piernikowego. Mają one prostokątny kształt i są wygięte w charakterystyczny łuk. Krawędzie wypieków są bardzo często ozdobione niewielkimi ząbkami. Wypieki te były początkowo sprzedawane jedynie przez zakonnice. Tradycja ich wypiekania jest związana z obchodami święta Bożego Ciała. Obecnie ciastka te są powszechnie sprzedawane na odpustach parafialnych i na straganach w okolicach cmentarzy. Te wielkopolskie przysmaki są również potocznie nazywane „dachówkami” lub „trąbami”.

Początki tych wypieków sięgają dwudziestolecia międzywojennego. Rury były wykonywane we wsiach na terenie Wielkopolski. Zgodnie z legendą, podczas procesji z okazji Bożego Ciała, z dachu jednego z domów spadły dachówki. Nie wyrządziły one jednak żadnej krzywdy zgromadzonym poniżej wiernym. Zdarzenie to zostało odczytane jako znak Bożej opatrzności. Dla uczczenia tego momentu, zakonnice zaczęły tworzyć wypieki o kształcie dachówek, które w okresie Bożego Ciała miały przypominać o cudownym wydarzeniu. Początkowo chciały one, aby ich ciastka miały kształt trąb, których dźwięk miał doprowadzić do upadku dachówek. Jednak wypieki o takim kształcie łamały się w czasie ich transportu. W związku z tym, zakonnice zmodyfikowały kształt swoich ciastek, który po dziś dzień przypomina dachówki. 

Sekretny przepis na rury poznańskie

Ciasto służące do przygotowania rur poznańskich składa się z karmelu, skrobi i miodu spadziowego. Nie bazuje ono na tradycyjnych składnikach, używanych do klasycznych wypieków, takich jak mleko, jajka czy tłuszcz. W celu osiągnięcia niepowtarzalnego kształtu tych ciastek, należy je jeszcze ciepłe położyć na wałku do ciasta. W czasie stygnięcia nabierają one charakterystycznego kształtu. Rury poznańskie umieszcza się tradycyjnie w wiklinowym koszu, który jest wyścielony białym obrusem. Wypieki podaje się przez papierową serwetkę. Początki wykonywania rur poznańskich były związane z oryginalnym sposobem na ich przygotowywanie. W dwudziestoleciu międzywojennym dominowały urządzenia grzewcze, takie ja żeliwne kozy, których rura prowadząca do pieca z komina, była zawsze ciepła. To właśnie na tej rurze umieszczano surowe ciasto, owijając je wokół niej, aby upieczone ciastka miały kształt dachówek.

Warto podkreślić, że oryginalny przepis na przygotowanie rur poznańskich był zawsze ściśle strzeżony W Wielkopolsce powszechne są legendy, mówiące o tym, że przepis ten jest przekazywany z pokolenia na pokolenie tylko rodowitym Wielkopolanom. Zgodnie z podaniami, prawdziwe rury poznańskie mają sekretne składniki, które wpływają na ich niepowtarzalny smak.  Poszukując przepisu na rury poznańskie w internecie, warto zajrzeć do wyników spotkań sportowych, wykorzystując Fortuna kod promocyjny.

Rury poznańskie to oryginalne, lokalne ciastka o wyjątkowej historii. Ten regionalny przysmak zaliczany jest do tradycyjnej kuchni Wielkopolskiej.