Targi Smaki Regionów 2021 – podsumowanie

29 lokalnych producentów, przetwórców i restauratorów zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska reprezentowało Wielkopolskę podczas Targów Smaki Regionów, które odbyły się w dniach 2-4 października na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.

W tegorocznej edycji Smaków Regionów zaprezentowało się 190 wystawców – producentów tradycyjnej i ekologicznej żywności wyrabianej według tradycyjnych receptur. Zwiedzający mogli skosztować i zakupić soki, nalewki, wędliny, sery, miody, przetwory, ryby  i specjały kulinarne na co dzień trudno dostępne w sklepach.

W trakcie wydarzenia nie zabrakło atrakcji – w tym wspólnego gotowania. Na Scenie Kulinarnej pojawił się gość specjalny – Łukasz Konik, Szef Kuchni, znany szerszej publiczności, jako juror w programie Junior MarsterChef. Ponadto przygotowano liczne atrakcje dla najmłodszych, wśród których znalazły się warsztaty kulinarne oraz gry i zabawy poświęcone ekologii i zdrowego odżywiania.

Punktem kulminacyjnym był finał konkursu o Medal Targów Smaki Regionów 2021, do którego zgłoszono aż 88 produktów, a otrzymali je: Spółdzielnia Mleczarska Września za GZIK WRZESIŃSKI, Browar Gzub za Piwo rzemieślnicze filtrowane, niepasteryzowane oraz firma Semco za Olej Dyniowy.

Podczas targów odbył się krajowy finał XX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP,  podczas którego zostały wręczone Perły – nagrody za najlepsze produkty oraz potrawy regionalne.

„Perły 2021” dla produktów z Wielkopolski otrzymali: Spółdzielnia Mleczarska Września za Serek śmietankowy ręcznie wyrabiany,   firma SemCo za Olej z nasion wiesiołka, Grupa dla Rybna Wielkiego za Smalec z mięsem z piekarnika, Alium Spółdzielnia Rolników Grupa Producentów Warzyw za Szparagi marynowane, Barbara Wawrzyniak Żółty Parasol za Miód wielokwiatowy, Manufaktura Rodzinna Jakub Buszko za Chleb żółwieniecki „Krzyca”, Koło Gospodyń Wiejskich w Kurnatowicach  za Pyrowiankę i Kaczkę nadziewaną z pyzami, Stowarzyszenie Tradycja i Regionalność, Piotr Klejna za przywrócenie i promowanie kapłona (Rosół polski z ryżem na kapłonie a la Stanisław Leszczyński oraz Kapłon pieczony na słodko w szafranie – przepis tradycyjny z 1683 r.).  Wręczenie nagród uświetnił występ Katarzyny Zawady.

Wzorem lat ubiegłych, kapituła krajowa wybrała laureatów „Klucza do Polskiej Spiżarni”, przyznawanego osobom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych. Klucz otrzymali: Zofia Szalczyk – radna Województwa Wielkopolskiego oraz  Janusz Nowak  właściciel Gospodarstwa Agroturystycznego „Karczma Kaliska”.

Targi Smaki Regionów były okazją do wręczenia certyfikatów dziewięciu nowym członkom Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, wśród których znaleźli się: Gospodarstwo Rolne Wiesław Wojtczak, Joanna Heller Kromka, Manufaktura Łagowski, Miody Suszka Inspiracje, Naturini- Izabela Losiak- Skorupska, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Jarocin, Pałac w Wąsowie, Winnica Edison oraz Winnica Vera Maciej Brzeziński. Certyfikaty wręczali Krzysztof Grabowski Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego, Niclas Fjellström – europejski koordynator Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego oraz Damiana Nowak, Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego.