ZAKŁAD CUKIERNICZY – PRODUKCJA ANDRUTÓW KALISKICH

Zakład Cukierniczy Urszula Cicha-Kinowska – Producent Oryginalnych Andrutów Kaliskich

Cukiernia produkuje słynne andruty kaliskie, które są polskim produktem zarejestrowanym od 2009 r. w Unii Europejskiej jako Chronione Oznaczenie Geograficzne, co potwierdza specyficzne, regionalne cechy produktu. Andruty mają swoją długą tradycję – ich wyjątkowy smak zapewniają tylko mąka, olej i odrobina cukru, bez dodatku konserwantów czy emulgatorów spożywczych. Ręczny wypiek, czyli absolutny brak automatyzacji, oryginalne narzędzia i bezpośredni wpływ cukiernika na przebieg produkcji, powodują, że andrut kaliski jest wytworem jedynym w swoim rodzaju, niepowtarzalnym.

Członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska od 2013 roku.

The company produces the famous Kalisz wafers – since 2009 are a Polish product registered in the European Union as the Protected Geographical Indication, which confirms specific regional characteristics of the product. Wafers have a long tradition – their flavor is unique thanks to flour, oil and a little sugar, without any addition of preservatives or food emulsifiers. Hand-made baking, absolute lack of automation, original tools and direct effect of confectioner on the process of production, make the Kalisz wafer an unique, special product.

 

KONTAKT

ZAKŁAD CUKIERNICZY URSZULA CICHA–KINOWSKA

Producent Oryginalnych Andrutów Kaliskich

ul. Kopernika 15/1

62-800 Kalisz

powiat kaliski

+48 62 75 72 758

+48 604 549 208

biuro@andruty.eu

www.andruty.eu

TO NIE PIEKARNIA

TO NIE PIEKARNIA Właściciel i pomysłodawca firmy od przeszło trzydziestu lat zajmuje się wypiekami z polskiej, domowej piekarni. Zbiera stare, zapomniane przepisy, adaptuje do współczesnych warunków i wypieka w domowych warunkach. Tworzy i zbiera także własne przepisy...

PHU IGLAK, EWA LEWANDOWSKA

PRZEDSIĘBIORSTWO HANDLOWO-USŁUGOWE IGLAK, EWA LEWANDOWSKA Cukiernio-Piekarnia Iglak to firma rodzinna, która od 4 lat zajmuje się wypiekiem jedynego w Pile ekologicznego pieczywa oraz domowych ciast bazujących tylko na naturalnych składnikach. Od samego początku...

AGA BAGIETKA

AGA BAGIETKA Niewielka, przydomowa piekarnia znajduje się w Więckowicach, nieopodal Poznania. Jej twórcy są zaprzysięgłymi zwolennikami ekologii. Jako pasjonaci zdrowego żywienia, sami dbają o jakość jedzenia. Po wielu staraniach i efektywnej pracy udało się uzyskać...

CHLEB Z KOMOROWA

Chleb z Komorowa - Aleksandra Brylewska Błoch Cieszący się wielkim uznaniem wśród konsumentów, chleb z Komorowa przygotowywany jest według przepisów, które przekazuje się w rodzinie z pokolenia na pokolenie (tradycja sięga XIX w.). Receptura i sposób wyrabiania ciasta...

PIEKARNIA JUNIKOWSKA CZESŁAW JURGIEL

PIEKARNIA JUNIKOWSKA CZESŁAW JURGIEL Piekarnia, o niezwykle barwnej historii rodzinnej, powstała w 1937 r. i do dziś chleb wypiekany jest w piecu postawionym ponad 70 lat temu. Aktualnie oferowane są trzy podstawowe, tradycyjne gatunki pieczywa: żytnio-pszenne, razowe...

PIEKARNIA KUCZ

PIEKARNIA KUCZ Rodzinna piekarnia istnieje od 1920 r. i stosuje wyłącznie ręczne metody obróbki ciasta. Chleby wyrastają na deskach, bez koszyczków. Wszystkie są wypiekane na naturalnym, 4-fazowym kwasie, zaś pieczywo żytnie nie zawiera drożdży. Nie stosuje się...

PIEKARNIA-CUKIERNIA „NATURA”

Piekarnia-Cukiernia „NATURA” Zbigniew Piskorski Firma od 10 lat zajmuje się wypiekiem pieczywa oraz produkcją m.in. tradycyjnych rogali świętomarcińskich. Certyfikowane rogale, koniecznie z nadzieniem z białego maku, są w Poznaniu i innych miejscach Wielkopolski...

PIEKARNIA „BUŁECZKA” MARIA WIELGOSZ

Piekarnia „Bułeczka” Maria Wielgosz Piekarnia rodzinna od pokoleń zajmuje się wypiekiem chleba, ale również wytwarzaniem żuru tradycyjnego wielkopolskiego („według receptury mojej babci” - jak zapewnia właścicielka firmy; zresztą to kobiety - prababcia, babcia i mama...

DOBRA PIEKARNIA

DOBRA PIEKARNIA Piekarnia ta oferuje wyłącznie zdrowe pieczywo na zakwasach: żytnim, orkiszowym. Zakwasy własnej produkcji są pieczołowicie pielęgnowane od wielu lat i stanowią o najwyższej jakości pieczywa. Chleby wypiekane są bez drożdży, barwników, polepszaczy i...

EKOLOGICZNE GOSPODARSTWO ROLNE DAMIAN NOWAK ZĘBOWO

Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Damian Nowak Zębowo Tradycja wypieku chleba żytniego znana jest w tej piekarniczej familii od wielu pokoleń. Narodziła się w Zębowie i tu jest kontynuowana. Chleb żytni wielkopolski przyrządza się wyłącznie z mąki żytniej, na zakwasie,...