ZAKŁAD MIĘSNY TOMASZ ŁUCYK
Firma rodzinna, prężnie rozwijana, specjalizująca się w produkcji wędlin, mięsa i wyrobów garmażeryjnych. Wędliny powstają z surowca pozyskanego od lokalnych producentów i są wyrabiane według dawnych oryginalnych receptur – bez ulepszaczy czy koloryzatorów. Jedyny naturalny konserwant stanowi sól peklowa. Wędzenie odbywa się w tradycyjnej wędzarni, dymem z drewna olchowego. Największą dumą zakładu jest kiełbasa długa śląska, której receptura jest przekazywana w rodzinie od pokoleń. Kiełbasa wyrabiana jest ręcznie, formowana w długie pęta i wędzona dymem z drzewa owocowego (najlepiej z czereśni).
Członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska od 2014 roku.
A family business, thriving, specializing in production of sausages, meat and delicatessen. Meats are made from raw materials obtained from local producers and are prepared according to old recipes – without enhancers or colorants. The only natural preservative is pickling salt. Smoking is carried out in a traditional smokehouse made of alder wood. The greatest reason for pride of the facility is the long Silesian sausage, the recipe for which is passed down in the family for generations. The sausage is handmade, molded in long sticks and smoked using fruit tree smoke (preferably cherries).
KONTAKT
ZAKŁAD MIĘSNY TOMASZ ŁUCYK
Złotniki Małe
Kolonia 2
62-820 Stawiszyn
powiat kaliski
+48 604 175 138