ZAKŁAD OGRODNICZY PIOTR SIERPOWSKI
Zakład Ogrodniczy słynie przede wszystkim z ogórka kiszonego osieckiego. Tradycja kiszenia ogórków w Osieku sięga 1945 r. – wówczas beczki dębowe z ogórkami były zanurzane w pobliskim stawie, wykorzystywanym jako naturalna chłodnia. Surowiec do kiszenia stanowią kształtne ogórki gruntowe, pochodzenia krajowego, układane w beczkach z takimi przyprawami, jak chrzan, czosnek, koper, liście wiśni, a następnie zalewane solanką. O ostatecznych walorach smakowych i jędrności ogórków decyduje specyficzna metoda kiszenia. Gospodarstwo oferuje także inne smaczne warzywa, m.in. pomidory, kapusty czy sałaty.
Członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska od 2012 roku.
Above all, this Horticultural Facility is known for its pickled cucumber. The tradition of cucumber picking in Osiek dates back to 1945 – at that time oak casks with cucumbers were dipped in a nearby pond, used as a natural cooler. Shaped cucumbers of domestic origin that are placed in barrels, are a resource for pickling with the use of spices like horseradish, garlic, dill, cherry leaves, and are subsequently brined. Method of pickling determines final taste and texture of cucumber. The facility also offers other tasty vegetables: tomatoes, cabbage or lettuce.
KONTAKT
Zakład Ogrodniczy Piotr Sierpowski
Osiek 56
63-920 Pakosław
powiat rawicki
+48 601 435 129